Віра Олександрович

Уряд сам ліквідує районні держадміністрації на Тернопільщині

Мінрегіон

Мало того, що Кабінет Міністрів поділив Україну на нові 129 районів. У Києві вже здійснили і наступний крок до серйозних змін в адміністративно-територіальному устрої нашої держави.

Так, Уряд підтримав законопроєкт, що врегульовує питання реорганізації місцевих органів виконавчої влади та ОМС після утворення нових районів. Сталося це також 12.06.2020 р.

- Після ліквідації районів і створення нових, має пройти реорганізація місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, - вважає Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов. - І ми вже зараз маємо знати, як будуть вирішуватися питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та інших зобов’язань.

У проєкті Закону, зокрема, пропонують врегулювати питання правонаступництва майна, прав та обов’язків районних рад ліквідованих районів, завершення повноважень і правонаступництва органів місцевого самоврядування в разі затвердження територій територіальних громад за рішенням Кабінету Міністрів. Також планують уповноважити Уряд утворювати та ліквідовувати місцеві (районні) держадміністрації (РДА), повідомили на сайті Мінрегіону.

Крім того, проєкт Закону визначає особливості державної реєстрації органів місцевого самоврядування в умовах зміни адміністративно-територіального устрою, а також особливості найменування адміністративно-територіальних одиниць.

Отже, тепер на такі зміни залишилося погодитися народним депутатам, тобто ще потрібне рішення Верховної Ради. Очевидно, його таки ухвалять, зважаючи на склад парламенту і монобільшість від «Слуги народу». Аргументом для політиків може стати той факт, що, за оціночними розрахунками, зменшення кількості РДА та районних рад дозволить у 2021 році зменшити витрати із державного та місцевих бюджетів на понад 5 млрд грн.

Фото – сайт Мінрегіону

Вибір читачів за тиждень

Відео