Віра Олександрович

Лікар-епідеміолог Володимир Паничев: «Чим більше буде хворих, тим більше буде смертей»

Паничев2

Неблагополучною нині є епідеміологічна ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Тернополі та області. Через це медики закликали всіх до суворого дотримання вимог карантину, а також поставили завдання перед контролюючими органами – виконувати свою роботу ретельніше. 

Про це йшлося під час засідання оперативного міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 17 червня. Присутні ще раз наголосили на обов’язковій дезінфекції приміщень, носінні масок і рукавичок у громадських місцях, а також – на повній відмові від масових святкувань і різних заходів, особливо – у приміщеннях.

Штаб11
Штаб11

Нагадаємо, через два спалахи інфекційної недуги – на одній із підстанцій швидкої допомоги і через ювілей, де у селі Баворів Тернопільського району зібралися на застілля 55 осіб, у Тернополі та Тернопільському районі останнім часом значно зросло число хворих на коронавірус. Відтак, небезпека зараження для інших громадян суттєво збільшилася, вважає лікар-епідеміолог Володимир Паничев. Він, зокрема, оприлюднив на засіданні статистичні дані за результатами проведених досліджень.

– Станом на ранок 17 червня загалом у місті лабораторно обстежили методом ПЛР 4 тис. 185 осіб, а за останній тиждень – 672, – каже Володимир Паничев. – Епідеміологічна ситуація на Тернопільщині є неблагополучною. Адже показник інцидентності, який рекомендували брати до уваги у Кабінеті Міністрів (12 випадків на 100 тис. населення – прим.) сьогодні в області в середньому складає 18,9. У деяких районах він значно перевищує 60 одиниць. До того ж, вперше за 20 днів адаптивного карантину зареєстрували новий летальний випадок. 

Що цікаво, однією із причин зростання захворюваності в області медик вважає міграційні процеси. Йдеться навіть про візити жителів районів на ринок до обласного центру.

– Початок адаптивного карантину дехто сприйняв як повне його скасування, – додає Володимир Паничев. – Проте усім варто зрозуміти: чим більше у нас буде хворих, тим більше буде смертей. А ми спостерігаємо тенденцію до зростання, починаючи із 26 травня. Люди розслабилися, почалися святкування, масові розваги… 

Даньчак
Даньчак

У Тернополі епідеміологічна ситуація багато в чому залежить від загальної картини в області, наголосив начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. Показник інцидентності у місті дійсно має тенденцію до зростання.

– Станом на 17.06.2020 р. на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) зареєстрували 246 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, – каже він. – Інтенсивний показник – 111,6 випадків на 100 тис. населення. На території МТГ зараз – 150 хворих на коронавірусну хворобу. Серед них 125 – на амбулаторному лікуванні (у т. ч. 12 дітей – прим.), 25 – у стаціонарі. Ще 29 осіб – із підозрою на COVID-19.

Завантаженість інфекційних ліжок у лікарні швидкої допомоги і міській дитячій лікарні – 31% (показник, передбачений МОЗ України, 50% – прим.).

– Причиною погіршення статистики із 26 травня є два спалахи, які призвели до збільшення кількості випадків захворюваності, а також – недотримання карантинних  вимог працівників ринків, закладів торгівлі, громадського харчування, перевізників і значної частини жителів громади, – підкреслює Василь Даньчак. 

Вікова структура серед хворих у Тернополі така: діти – 8,9%, дорослі – 91,1%. Що теж засмучує медиків, адже інфекцію все частіше підхоплюють люди у літньому віці, тобто із групи найвищого ризику. Втім, за час спостереження одужало 95 людей, серед них – 25 медиків. До речі, про значне погіршення ситуації на Тернопіллі вчора, 16 червня, розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук.

Фото – з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео