Віра Олександрович

Період вмовлянь минув: у Тернополі почнуть карати штрафами за порушення вимог карантину (фото)

Шевчук_н

Закривати ресторани і кафе, ринки і торгові центри, а також приватні тренажерні зали і фітнесцентри у Тернополі наразі не будуть. 

Але перед правоохоронцями і представниками інших контролюючих органів наразі поставили завдання забезпечити жорсткий контроль виконання вимог усіма переліченими суб’єктами господарювання. Якщо вони порушать карантинні вимоги, то вже вмовлянь не буде, а доведеться сплатити штраф. Про це йшлося під час засідання міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 17 червня. Із рішенням, яке там ухвалили можна ознайомитися ТУТ.

Штаб22
Штаб22

Нагадаємо, через погіршення епідемічної ситуації із захворюваністю на COVID-19 у Тернопільській обласній держадміністрації 16 червня відбулося позачергове засідання регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. За підсумками цього зібрання, у Заліщицькому, Збаразькому, Козівському, Лановецькому, Тернопільському і Шумському районах, а також – у Тернополі медики рекомендували посилити карантинні заходи. Занепокоєння висловили і тернопільські медики. Через це і зібрали засідання Штабу в обласному центрі.

– Ми не можемо дозволити собі зараз не працювати, – каже міський голова Сергій Надал. – Якщо зараз закрити суб’єктів економіки, то місто просто ляже! Люди не можуть бути без роботи і без зарплати. На жаль, ми бачимо зростання захворюваності. Так, у наших лікарнях зараз – більше хворих. Але всі ми бачимо: є звичайні люди і підприємці, які дотримуються карантинних вимог, а є, на жаль, такі, які все ігнорують. Не думаю, що це буде справедливо, якщо через порушників страждатимуть інші. 

Після цього він запропонував заслухати стан справ по кожному напрямку життєдіяльності міста і зробити відповідні висновки, а відтак – запропонувати вихід зі складної ситуації.

Гавришків_н
Гавришків_н

Про ситуацію на ринках розповів начальник міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків.

– Я буквально вчора об’їздив усіх керівників ринків у Тернополі, – каже він. – Нагадав їм, що за законом саме адміністрація торговиці несе відповідальність за порушення, вчинені на території ринку, у тому числі – за стихійну торгівлю.  

Під час засідання Штабу Іван Гавришків також висловив побажання, що треба заборонити масові святкування ювілеїв і весіль у закладах громадського харчування. Не виняток – і дитячі свята, адже малеча також перебуває у небезпеці зараження.

– Сподіваюся, незабаром внесуть давно обіцяні зміни у Кодекс про адміністративні порушення, – додає він. – Тоді штрафувати порушників зможуть наші працівники. Адже тепер вони можуть фіксувати факт порушення, а протокол повинні складати поліцейські. Словом, якщо зміни будуть, то нам буде легше.

Сергій Надал погодився, що контроль має бути жорсткішим. Адже через частину недобросовісних громадян або підприємців не мають страждати інші. Втім, штраф не має бути самоціллю, бо насамперед потрібно вести роз’яснювальну роботу. Активно долучитися до цього повинні поліцейські, які й так вже зафіксували деякі порушення.

– Як на мене, період вмовлянь уже минув, – наголошує начальник Відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції та мобілізаційної роботи Петро Гукалюк. – За порушення варто карати, щоб усі люди це бачили.

Гукалюк
Гукалюк

Власне, у Тернополі створили спільні робочі групи у складі: працівників Держпродспоживслужби, міського відділу торгівлі, співробітників управління Національної поліції та управління патрульної поліції. Долучаються до них і працівники управління муніципальної інспекції. Вказані групи щоденно із 08:00 до 23:00 здійснюють контроль з використанням відео- та фотофіксації роботи торгових об’єктів, торгово-розважальних центрів, закладів громадського харчування, ринків і громадського транспорту.

– Щоденно спільні автомобільні патрулі проводили перевірки об’єктів торгівлі та ресторанного господарства, – каже начальник Тернопільського відділу поліції ГУ Національної поліції в області Сергій Осадця. – Наразі вдалося охопити всього 83, але вже виявили 6 порушень. Причому 2 факти знайшли підтвердження, щодо 4-х – перевірка ще триває. 

Найчастіші порушення, за словами поліцейського: не дотримання дистанції між відвідувачами, не проведення температурного скринінгу тощо. Що цікаво, в всіх випадках спочатку проводили профілактичну бесіду, а якщо порушення було повторним, тоді вже йшла мова про штраф.

Осадця
Осадця

– Також патрульні виявили факт недотримання маскового режиму у громадському транспорті, – додає начальник управління патрульної поліції у Тернопільській області Богдан Шевчук. – Наші працівники склали на людину, яка категорично не хотіла вдягати захисну маску, протокол за ст. 44-3 КУПаП. 

Під час засідання Штабу із подолання надзвичайної ситуації правоохоронці отримали такі завдання: - 18.06.2020 р. здійснити перевірку торговельно-розважальних центрів і надати інформацію з відеофіксацією про дотримання карантинних вимог, а саме: вхід-вихід, температурний скринінг та обробка рук відвідувачами деззасобами; - щоденний контроль із використанням засобів відеофіксації роботи торгових об’єктів, торгово-розважальних центрів, закладів громадського харчування, ринків, громадського транспорту в умовах погіршення епідситуації; - про результати перевірок інформувати щоденно письмово керівника робіт із ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня, тобто мера.

Фото – з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео