Віра Олександрович

Дехто на Тернопільщині може нарватися на штраф у 2 мільйони гривень

Савка

«Гаряча лінія», присвячена темі «Особливості нарахування та сплати акцизного податку підприємцями та юридичними особами», відбулася нещодавно у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

На запитання платників податків відповідав начальник управління контролю за обігом і оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС в області Роман Савка. У Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області для читачів «Терену» підібрали найактуальніші питання і відповіді, що прозвучали під час сеансу телефонного зв’язку. Йшлося і про накладення штрафів на порушників.

  • Невже через відсутність відеоспостереження підприємству можуть відмовити у видачі ліцензії?
  • Так. Виробництво спирту етилового (у тому числі - лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, зернового дистиляту, біоетанолу здійснюється суб'єктами господарювання незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію.

Ліцензію на виробництво спирту видають підприємствам, що мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення цілодобових систем відеоспостереження є підставою для відмови у ліцензії або відкликання ліцензії.

- доповнюється перелік підакцизних товарів тютюновмісним виробом для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням; - надається визначення термінів «електронна сигарета» та «рідини, що використовуються в електронних сигаретах»; - встановлюється ставка акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах (3 000 гривень за 1 літр); - визначається порядок оподаткування рідин, що використовуються в електронних сигаретах та запроваджується маркування ємності (упаковки) з рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, марками акцизного податку.

  • Яка відповідальність за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах?
  • Необладнання витратомірів-лічильників обсягів спирту чи пального та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 20 тис. грн за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник.

Повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі будь-якого із вказаних порушень, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 тис. грн. Відсутність із вини платника податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового платником податку - розпорядником акцизного складу – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1 млн грн. Ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року застосовували штраф за таке ж порушення – 2 млн грн.

Незабезпечення з вини розпорядника акцизного складу своєчасного подання до центрального органу виконавчої влади, електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового передбачено накладення штрафу в розмірі 1 тис. грн за кожен неподаний електронний документ.

  • Якщо виробляти пальне без ліцензії, який буде штраф?
  • До суб'єктів господарювання (у тому числі - іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовують фінансові санкції у вигляді штрафу при виробництві пального без наявності ліцензії – 1 млн грн.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео