Заробітчанка з Тернопільщини проміняла Польщу на Волинь

1521708533_sbor2-e1566892873880-660x330

Жителька Бережанщини Оксана вже кілька років їздить на заробітки до Польщі. Через карантин дівчина повернулася додому і вже хотіла виготовляти документи, як усі плани порушила Волинь.

А точніше, невеличке село Хорохорин, яке славиться справжніми плантаціями полуниці.

- У мене там працювала сусідка, - розповідає Оксана. Прізвище дівчина просить не вказувати. - Кілька разів на вихідні приїздила додому, дуже хвалила роботу. Тому я вирішила спробувати. А що? І так карантин, кордони закриті, та й біометрія закінчилася, а на виклик чекати майже місяць. Та й вдома сидіти не охота через вічні сварки з батьками. 

Як виявилося, дівчина не прогадала.

- Було незвично, бо нема пана. Всі заробітчани знають, як то, коли над душею стоїть наглядач і вічно кричить. Тут не так. Власник поля, звісно ж, пильнує за роботою, однак без вереску, нервів.

Немає примусу. Гроші ми отримували за кожен зібраний кілограм. В середньому - 10-20 грн, залежно від попиту, розміру ягід, дня. До прикладу, коли полуниця тільки дозріла, перший врожай, платили багато. За роботу в неділю та свята теж доплачували. А от обов'язкового мінімуму не було. Принаймні там, де довелося працювати мені.

За легку роботу дівчина отримала майже європейську зарплату.

- Я звикла до праці, бо як-не-як до Польщі вже восьмий рік їжджу та й вдома багато господарки. За день збирала мінімум 50 кілограмів. То трохи більше, ніж за місяць заробила понад 40 тисяч гривень. І це вже без урахування оплаченого житла та продуктів. Це тут організовуєш самотужки. Взагалі не чула, аби в селі власники надавали житло безкоштовно. 

Переваги вітчизняного заробітку Оксана відчула на собі.

- Не треба платити за візу, виклик, дорогу. Ще як їдеш на пів року, рік - воно вигідно, проте на три місяці - залишається тисяч 50-70 гривень. Та й за кордоном більше нервів, хоч, здавалось би, люди всюди однакові. Більше страху, бо там - ти чужий і без прав. 

Наразі у селі Хорохорина збір полуниці завершився. Як відомо, й наступного року там чекають працівників. Ціни за працю, ймовірно, будуть більшими.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео