Орест Сарматський

«Слуги народу» дозволили дерибан особливо цінних земель (Агроновини)

1701 (Copy)

«Слуги народу» разом з опозицією проголосували за дерибан цінних земель.

Про це на своїй сторінці у facebook написав народний депутат Юрій Левченко. 

– Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2280 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель». Офіційно метою законопроєкту є нібито встановлення меж і розроблення містобудівної документації для ОТГ, але насправді він ухвалений для дерибану сільськогосподарських та інших цінних земель та пришвидшення збагачення мафії, – написав Левченко.

Він додав, що на даний час майже всі землі в населених пунктах розпайовані, а землі поза населеними пунктами – ні.

Переважно для них не було розроблено містобудівної документації, відсутні проєкти землеустрою, тому їх не встигли роздерибанити. Але всі ці документи, по-перше, розробляти довго, а по-друге, при розробленні цих документів у відповідності до чинних норм будуть встановлені обмеження щодо використання, зокрема природоохоронні, охорони культурної спадщини, а також щодо обов’язкового використання за цільовим призначенням. Що звісно ніколи не подобалося ласим до наживи дерибанникам землі, – зауважив нардеп.

Він продовжує, щоби не розробляти всі ці документи та забути про всі обмеження, придумали спрощену процедуру, за якою розробляється один документ на всю територію (а не на конкретні земельні ділянки), і вже він дає можливість розпаювати землі.

А всі ці обмеження і захист земель залишаться «за бортом». Так, для відведення земельної ділянки раніше була потрібна документація із землеустрою на кожну ділянку, тепер це скасовується, натомість можна розробити один комплексний план тергромади (КПТГ) та повідводити землі в межах цього плану без аналізу культурної цінності, впливу на екологію, без врахування особливостей земельної ділянки, дотримання розмірів земельних ділянок в межах норми, бо ж норми встановлено відповідно до цільового призначення, яке тепер легко змінюється, наголосив Левченко.

1702 (Copy)
1702 (Copy)

Аграрії активно повертаються до вирощування жита, яке є рентабельною культурою

Аграрії України повертаються до активнішого вирощування гібридних сортів жита, яке є менш примхливим, ніж пшениця та інші зернові.

Про це повідомляють аналітики консалтингової компанії ПроАгро, пише Агрополіт.

Повідомляється, що цьогоріч керівники сільгосппідприємств дедалі уважніше придивлялися до можливості поновлення вирощування жита в своїх господарствах, а дехто значно збільшив площі посівів.

Як розповіла перший заступник директора ПроАгро Марія Колесник, якщо позаторік збиральна площа під житом була на рівні 115 тис. га , а виробництво жита становило 334 тис. тонн, то у 2020 році в Україні цією культурою засіяли трохи більше –– 135 тис.га. Цьогоріч планується зібрати 366 тис. тонн жита.

За її словами, господарства справді повертаються до активнішого вирощування гібридних сортів жита, яке є менш примхливим, ніж пшениця та інші зернові.

Однак, як зазначають аналітики, якщо в Білорусі урожайність жита – 50 центнерів з гектара, то в Україні лише 22 центнери. Та, вважають експерти, враховуючи навіть таку врожайність, з одного гектара можна виручити до 11 тис. гривень. А з вирахуванням витрат, внесених у цей гектар, дохід становитиме 6,1 тис. гривень. Тому й агропідприємствам, і самій державі слід подумати над активізацією програм вирощування жита.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео