Орест Сарматський

Ціна борщового набору знизилася на 25% (Агроновини)

1802 (Copy)

У порівнянні з минулим роком, ціна на борщовий набір (цибуля, буряк, капуста, морква й картопля) знизилася в середньому на 24%. Про це пише east-fruit.com. 

- Найбільш різко впала ціна цибулі ріпчастої, яка у 2019 р. побила всі цінові рекорди. Тому зниження роздрібної ціни на 42% за рік було цілком очікуваним, — повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

Станом на початок липня зафіксовані такі середні ціни на овочі:

*  цибуля ріпчаста — 6,63 грн/кг (в Києві), 7,75 грн/кг (у Дніпрі);

*  буряк — 7,83 грн/кг (в Києві), 7,54 грн/кг (в Дніпрі).

Білокачанна капуста подешевшала в середньому на 22%, морква — на 9% та картопля — на 4%.

Також різко (на 41%) впали роздрібні ціни на столовий буряк, які в сезоні 2019/20 р. сильно розчарувала овочівників. Попит на нього протягом усього сезону залишався низьким, а пропозиція суттєво перевищувала рівень попиту. І навіть ціна раннього буряка врожаю 2020 р. залишаються поки що дуже низькими, — прокоментував Андрій Ярмак.

Фермерські господарства рентабельніші, ніж аграрні підприємства

За останній рік рівень рентабельності виробництва у фермерських господарствах перевищив аналогічний показник в усіх підприємствах в цілому.

Зокрема, рентабельність виробництва у фермерських господарствах  зернових культур склала торік 14,5 % проти 11,8 % в усіх підприємствах, по насінню ріпаку – 17,9 % проти 9,4 %, насінню соняшнику – 24,7 % проти 23,5 %, овочах відкритого ґрунту – 18,2 % проти 7 %.

Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах, повідомляє Агрополіт.

Найбільш рентабельним у фермерських господарствах стало виробництво продукції ягідних культур.

Загалом торік збитковими для фермерів у рослинництві було виробництво зернобобових культур та цукрового буряку.

1801 (Copy)
1801 (Copy)

Разом з тим, підкреслив Юрій Лупенко, рентабельність виробництва у фермерських господарствах зросла по житу, вівсу, гречці, шишках хмелю, картоплі, овочах відкритого ґрунту, фруктах та ягодах, тоді як в цілому по сільськогосподарських підприємствах – лише по житу, вівсу, картоплі та ягодах, – сказав науковець.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео