У Кременці реставрують найстаріший храм (фотофакт)

Нещодавно навколо найстарішого храму Кременця з’явилося риштування. Миколаївський собор реставруватимуть. За попередньою інформацією, це роблять за кошти парафіян та самої церкви. Хоча споруда є пам’яткою архітектури й перебуває на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«298737,298736,298735»]

Довідка: Миколаївський собор і чернечий корпус – ансамбль колишнього францисканського монастиря з костьолом і дзвіницею, спорудження яких тривало протягом ХVII-XVIII ст.  Костьол  був збудований у ренесансному стилі, але пізніше унаслідок перебудов набув деяких барокових рис. До північного фасаду собору примикає житловий корпус, кам’яний Г-подібний двоповерховий будинок.

У 1606 р. тут поселилися ченці францисканського ордену. Невдовзі вони збудували собі мурований храм та житловий корпус і відмежувалися від міста цегляною стіною. Після польського повстання 1830-1831 рр. за розпорядженням царя Миколи І францисканський монастир закрили влітку 1832 р. царський уряд передав православній церкві старовинні споруди закритого ним францисканського монастиря і в грудні 1832 р. колишній монастирський костьол освятили в Миколаївський собор.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео