Віра Олександрович

Олексій Чернишов у Тернополі: «Вибори до районних рад відбудуться 25 жовтня» (відео)

Міністр

Вибори до районних рад на Тернопільщині 25 жовтня все-таки відбудуться. Однак голосувати виборці будуть лише за органи місцевого самоврядування у 3-х новоутворених районах, а також у своїх громадах.

До того ж, цілком можливо, що вказані районні ради діятимуть не 5 років, як це визначили у нинішньому законодавстві. Про це зауважив Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов. Нагадаємо, із робочою поїздкою на Тернопільщині він побував 24 липня. Йшлося під час візиту і про новий адміністративно-територіальний устрій в Україні.

Міністр2
Міністр2

Принагідно під час брифінгу місцеві журналісти запитали у високого гостя про перспективи щодо місцевих виборів, які запланували на 25 жовтня.

- Нарешті у нашій країні створили спроможні територіальні громади та нові, так би мовити, укрупненні райони, — каже Олексій Чернишов. – Нагадаю, затвердили 1470 спроможних громад. Таким чином, чергові місцеві вибори 25 жовтня вже відбудуться на новій територіальній основі.

[embed]https://youtu.be/5zkWdI6aJdY[/embed]

За його словами, найбільш поширений нині міф про те, що громади будуть позбавлені фінансового ресурсу. Окрім того, дехто поширює чутки, що сервіси і послуги у районах будуть надавати із певними обмеженнями через відстань до нових центрів. Жодних погіршень у наданні сервісів і послуг не відбудеться, наголосив міністр.

- У нас сьогодні багато питань щодо ризиків реформи, зменшення повноважень, зміни системи фінансування тощо, – додає він. - Підкреслюю, в основі децентралізації було, є і буде надання громадам більших повноважень і ресурсів для розвитку.

[embed]https://youtu.be/geje961m6M4[/embed]

Що цікаво, якщо парламентарі з часом внесуть довгоочікувані зміни у законодавство, то строк дії районних рад може бути коротшим, ніж 5 «законних» років. Зважаючи на те, що у Верховній Раді досі формально діє монобільшість, змінити кілька статей Конституції не складатиме проблеми. Однак робити будь-які чіткі прогнози наразі важко.

[embed]https://youtu.be/D3qv2p4dHck[/embed]

До речі, Олексій Чернишов зауважив, що на нинішньому етапі адмінреформи у Києві керувалися європейським стандартом NUC-3, а також Європейською хартією. За цими документами, показники щодо утворення районів починаються із чисельності жителів 150 тисяч і більше. Ґрунтуючись на цих даних, і намагалися створювати нові адміністративні одиниці. Хоча деякі області все-таки відстояли власне бачення конфігурації районів.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео