Віра Олександрович

Прокурор Тернопільщини Петро Бойко закликав усіх скаржитися на хабарників (відео)

Корупційні справи були пріоритетними у роботі прокуратури Тернопільщини упродовж І-го півріччя 2020 року. Тож результати розслідувань дійсно варті уваги, впевнений головний прокурор краю Петро Бойко. 

– Упродовж 6 місяців цього року до суду передали 45 подібних справ, проти 18-ти – у минулому році, – уточнює він. – Різниця, як на мене, – суттєва. Закликаю громадян: не приховувати випадки вимагання коштів, приходити із такими скаргами до нас…

Зокрема, із Тернопільської місцевої прокуратури до суду скерували обвинувальний акт щодо громадянина, який на початку березня 2020 р. отримав хабар – 1000 доларів США – за вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області. Також у червні до суду скерували обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо виконувача обов’язків Ліщанецького сільського голови Бучацького району. У цьому випадку теж йшлося про 1000 доларів США, але – за видачу рішення про надання дозволу підприємцю на розроблення детального плану території з метою розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств.

– Завершили досудове розслідування також у кримінальному провадженні за підозрою Бедриківського сільського голови, – додає пан Бойко. – Він вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 500 доларів США за позитивний розгляд заяви та видачу рішення виконавчого комітету сільської ради про надання згоди на розміщення рекламних щитів на території сільської ради.

Окрім того, за процесуального керівництва прокуратури області повідомили про підозру заступнику начальнику ГУ НП в Тернопільській області, який у 2018 році уклав з одним із підприємств Києва 2 договори про надання послуг із оновлення та технічної підтримки комп’ютерної програми. У результаті – розтрата бюджетних коштів на загальну суму 396 тис. грн, адже жодного оновлення та робіт з технічної підтримки комп’ютерної програми впродовж 2018 року ніхто не проводив. До речі, усі випадки, де до криміналу «замішані» правоохоронці, перебувають під особистим контролем головного прокурора.

Бойко4
Бойко4

Зауважимо, за інформацією, що «сплила» у місцевій пресі, «головний герой» згаданої справи – заступник начальника Головного управління Національної поліції в області Олег Ляхович.

– Досудове розслідування триває, для підозрюваного обрали запобіжний захід, – уточнює прокурор. – Окрім того, на майно посадовця наклали арешт.

У корупційній справі був замішаний ще один добре відомий тернополянам посадовець – Руслан Мостовий. Ексрегіонала, який очолював відділ медичних і соціальних послуг управління Фонду соціального страхування України в Тернопільській області спіймали на хабарі у 20 тис. грн. Варто зазначити, що за процесуального керівництва прокуратури Тернопільської області цьогоріч оголосили про підозри 6-ти працівникам поліції, які перевищили службові повноваження.

– Так, слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань (ТУ ДБР), розташованого у Львові, скерували до суду обвинувальний акт за фактом перевищення службових повноважень працівниками Управління патрульної поліції у Тернопільській області та Тернопільського відділу поліції ГУ НП в області, – продовжує пан Бойко. – Вони у вересні 2019 року біля одного з ресторанів Тернополя спричинили тілесні ушкодження місцевому жителю. Розслідування завершили, усі обвинувачені відсторонені від своїх посад.

Крім того, слідчі ТУ ДБР завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо неправомірного застосуванням двома працівниками патрульної поліції фізичної сили і спецзасобів до місцевого жителя при здійсненні його затримання на одній із вулиць обласного центру. Був також випадок хуліганства з боку посадовця поліції.

– Так само хочу звернутися до жителів краю з проханням: приходьте до нас у разі, якщо вважаєте, що ваші права порушені, у тому числі – працівниками правоохоронних органів, – додає Петро Бойко. – Якщо говорити мовою Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод, то нелюдське поводження або катування – це не лише фізичне насильство. В будь-якому випадку про це треба говорити, це треба досліджувати. Адже це – питання нашої честі та гідності…

Нагадаємо, брифінг посадовця відбувся 30 липня. Йшлося, зокрема, про будівлю колишньої залізничної лікарні, забудову набережної ставу, а також – знищення лісів і розкрадання надр. Прозвітував Петро Бойко і про боротьбу із організованою злочинністю.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео