Віра Олександрович

«Червона» зона: які кардинальні зміни можуть відбутися у Тернополі із 3 серпня

Тернопіль-ф

Тернопіль – у «червоній» зоні за рівнем поширення коронавірусної інфекції. Кілька районів краю – у «помаранчевій» і «жовтій» зонах. Отже, нас очікує посилення карантину, але із цим згодні не всі. Дехто прямо каже, що йдеться не про медичну, а політичну доцільність.

Нагадаємо, на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вчора, 31 липня, Україну поділили на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зони. Такий «рейтинг» зробили за рівнем поширення COVID-19. Запрацювати відповідні вимоги мають із 3 серпня. Про це повідомив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов на своїй сторінці у «Фейсбуці». Там же він розмістив і карту, де чітко позначили «небезпечні» регіони.

карта
карта

Отже, у «червону» зону, окрім Тернополя, потрапили Луцьк і Кіцманський район Чернівеччини. У «помаранчеву» - увійшли Івано-Франківськ, Львів і Бережани, що на Тернопільщині, а також:

- Луцький і Любешівський райони Волинської області; - Тисменицький район Івано-Франківської області; - Миколаївський, Перемишльський і Пустомитівський райони Львівської області; - Бучацький район Тернопільської області.

У «жовту» зону врешті потрапили: Вінниця, Могилів-Подільській, Нововолинськ, Житомир, Бердичів, Малин, Новоград-Волинський, Берегово, Мукачево, Ужгород, Хуст, Чоп та Яремче. Сюди також ввійшла і ціла низка районів переважно Західного регіону, у тому числі - Бережанський, Гусятинський, Козівський, Лановецький і Чортківський райони. Решта території України, навіть Київ, чомусь потрапила у «зелену» зону.

Одним із перших відреагував на таку новину міський голова Сергій Надал. Він оприлюднив гнівний пост на своїй сторінці у «Фейсбуці». Цитуємо цей допис: «Складається враження, що комусь вигідно залякувати тернополян. Одразу після урочистої ходи випускників Уряд зарахував Тернопіль до «червоної» зони через захворювання на коронавірус. Про це дізнаємося із соцмереж. Тернопіль, Луцьк і Кіцманський район Чернівецької області. Уявіть! Не Київ, де останніми днями фіксують антирекорди числа хворих на коронавірус, не Львів, де статистика - набагато гірша, а один з найменших обласних центрів - Тернопіль. Де логіка? Так, Тернопіль не в кінці списку, але точно не в числі перших міст. Що це може для нас означати? Вони хочуть знову зупинити транспорт? Закрити торгово-розважальні центри? Закрити заклади громадського харчування? То у Києві люди далі продовжать жити звичним життям, користуватися транспортом, ходити на роботу, а тернополян Уряд хоче знову закрити вдома? Я не згоден із цим…».

Мер припустив, що тернополян у такий спосіб хочуть покарати за те, що вони збирають підписи на захист української мови і відстоювали національну позицію під стінами Верховної Ради у Києві. Мовляв, так чинять із «непокірними» обласними центрами.

«Впевнений, що Уряд має переглянути своє рішення щодо позначення Тернополя «червоною» зоною. Наше місто не є епіцентром поширення коронавірусу, - йдеться далі у повідомленні. - Нехай уряд насамперед дбає про міста мільйонники! У Тернополі живуть мудрі містяни, які знають, як варто поводитися у різних складних ситуаціях, навіть таких, як пандемія...». Власне, у його словах є сенс, адже їх доводять навіть цифри порівняльної таблиці рівня захворюваності на коронавірус в Україні.

Таблиця
Таблиця

Тим не менше, від сьогодні, 1 серпня, в Україні почали діяти нові правила адаптивного карантину. Їх чітко виклали у постанові Кабінету Міністрів від 22 липня 2020 р. №641. Ознайомитися із нововведеннями можна ТУТ. Як мінімум, на Тернопіль із 3 серпня очікують заборони на:

— роботу громадського транспорту; — відвідування закладів освіти; — діяльність ТРЦ, кафе і ресторанів.

До цього переліку слід додати також усі вимоги, які висунули до «помаранчевої» зони. Зокрема, уже відомо, що з понеділка станцію «Тернопіль» минатимуть чимало потягів.

Довідка. Державна комісія буде оновлювати поділ України на зони кожної п'ятниці, тож зміни будуть діяти із понеділка наступного тижня. Докладніше з поділом України на зони можна ознайомитися на інтерактивній карті.

Фото із відкритих джерел і зі сторінки Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео