Оксана Бучко

Чиновники Тернопільщини не пам'ятають, що підписують?

P7060004

Щодо збереження пам’ятки архітектури місцевого значення Червоногородський замок (XVII-XIX століття) та Свято-Петро-Павлівського чоловічого монастиря на Тернопільщині представники фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія звертались до чиновників обласної державної адміністрації. У відповідь отримали лист про те, що інформація щодо попереднього відчуження цього майна Тернопільською єпархією Української Автокефальної Православної Церкви у них відсутня. Проте, у фонді стверджують, підписання охоронного договору, яким і передали православній церкві ці об’єкти, вимагало згоди чиновників.

Відповідь чиновників ОДА наступна, пише uapc.te.ua.

«Обласна державна адміністрація розглянула Ваш лист від 18.05.2020 щодо збереження комплексу пам’яток архітектури місцевого значення: руїни палацу XVII-XIX століть і костьолу, а також залишків початку будівництва гідроелектростанції у колишньому поселенні Червоногород Нирківської сільської ради Заліщицького району, і повідомляє наступне.

Відповідно до розпоряджень голови Тернопільський обласної державної адміністрації від 10 серпня 2001 року номер 362 “Про передачу приміщень у власність Тернопільсько-Подільської єпархії УАПЦ” (із змінами) Тернопільський єпархії Української Автокефальної Православної Церкви було передано безоплатно у власність комплекс пам’яток архітектури місцевого значення : руїни палацу XVII-XIX століть і костьол 1716 року для влаштування монастиря, а також залишки початку будівництва гідроелектростанції у селі Нирків Заліщицького району Тернопільський області. Частина вказаного комплексу, а саме – нежитлова будівля руїн палацу XVII-XIX століть, загальною площею 717 кв. м, згідно із рішенням Тернопільського облвиконкому від 25 січня 1989 року номер 15 «Про виключення із списків і взяття під державну охорону пам’яток архітектури і містобудування місцевого значення по Тернопільський області» є пам’ яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 467-М).

Із метою збереження вказаної пам’ятки архітектури Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви уклала з управлінням містобудування та архітектури обласної державної адміністрації охоронний договір від 18 червня 2003 року номер 133. Погодження на відчуження руїн палацу XVII-XIX  століть у колишньому поселенні Червоногород Нирківської сільської ради Заліщицького району релігійній організації «Консисторія ( єпархіальне управління) Тернопільської єпархії УАПЦ» обласна державна адміністрація не надавала.

 Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 23 жовтня 2019 року справа номер 921/623/19 відкрито провадження у справі за позовом Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) до товариства з обмеженою відповідальністю «Джуринфортеця» про визнання недійсним правочину з передачі релігійною організацією Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви у власність ТОВ «Джуринфортеця» як не грошового майнового вкладу до статутного капіталу об’єкту нерухомого майна нежитлової будівлі ( руїн палацу XVII-XIX століть, загальною площею 717 кв. м), що розташована у селі Нирків Заліщицького району. Обласна державна адміністрація залучена у якості третьої особи на стороні позивача і надала всі необхідні документи до матеріалів справи.

 Інформація щодо відчуження Тернопільської єпархією Української Автокефальної Православної Церкви іншого нерухомого майна у селі Нирків Заліщицького району Тернопільської області, що не є об’єктом культурної спадщини, в обласній державній адміністрації відсутня.

Рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Ви вправі оскаржувати у передбаченому чинним законодавством порядку.

 З повагою

Заступник голови адміністрації

Віктор УСТЕНКО».

Голова Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія Наталія Шевчук прокоментувала відповідь Тернопільської ОДА:

- Тернопільська обласна державна адміністрація в особі заступника голови адміністрації пана Віктора Володимировича, в листі від 22.06.2020 за номером 05-4162/15 на моє ім’я, надала вичерпну  інформацію та чи призабула, чи свідомо опустила з виду вельми цікаву інформацію. Саме чиновники ОДА після відчуження руїн палацу XVII-XIX  століть у колишньому поселенні Червоногород Нирківської сільської ради Заліщицького району релігійною організацією «Консисторією (єпархіальним управлінням) Тернопільської єпархії УАПЦ», уклали і підписали охоронний договір з пані Кузан Ольгою Миколаївною – керівником ТОВ «ДЖУРИНФОРТЕЦЯ» і новою власницею Петро-Павлівського чоловічого монастиря Тернопільської єпархії ПЦУ (правонаступниці УАПЦ). Тож виходить, що вони не знали, згоди на відчуження не надавали, а охоронний договір з ТОВ «ДЖУРИНФОРТЕЦЯ» підписали чудотворці, а не посадовці. На жаль, питань більше, аніж відповідей,  – сказала Наталія Шевчук.

Фото Терену 

Вибір читачів за тиждень

Відео