Віра Олександрович

«Ні» посиленню карантину і «червоній» зоні у Тернополі скажуть депутати

Тернопіль_ф

Оцінку законності постанови Уряду і останнього рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації із коронавірусом у Тернополі дадуть міські депутати.

Політики повинні визначитися із цим колективним рішенням на позачерговій сесії міської ради у понеділок, 3 серпня. А доти життя у місті відбуватиметься у звичному режимі.

Нагадаємо, за рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, Тернопіль опинився у «червоній» зоні за рівнем поширення коронавірусної інфекції. Це мало спричинити введення нових карантинних вимог. Додамо, занепокоєння збільшенням кількості важких хворих нещодавно висловили і на рівні області - під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Однак вірогідні зміни щодо посилення карантину відразу викликали спротив у місті, особливо - через вірогідну заборону пасажирських перевезень, закриття закладів сфери культур і громадського харчування, а також ТРЦ, соціальних і реабілітаційних закладів тощо.

Через це на сайті міської ради сьогодні, 1 серпня, оприлюднили таку інформацію (цитуємо): «...Підстави прийняття щодо Тернополя такого рішення не встановлені, оскільки показники рівня захворюваності на COVID-19 у нашому місті за останні дні пішли на спад і тримаються на тому ж низькому рівні. Зокрема, станом на 1 серпня:

- середня кількість тестувань методом ПЛР становить 78,1 (показник має бути не менш як 24); - коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить 11,1 (маємо показник – 11); - показник динаміки зростання випадків інфікування – 12,5 (показник – 10)…».

На думку представників мерії, важливо наголосити: «червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюють у разі завантаженості більш як 75% ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим COVID-19. Наразі у Тернополі цей показник становить лише 46,89%, що вдвічі менше за норматив.

«Тому з метою забезпечення нормальної життєдіяльності міста і захищаючи права тернополян на працю та свободу пересування, міський голова Сергій Надал у понеділок, 3 серпня, скликає позачергову сесію міської ради, під час якої на розгляд депутатів винесуть питання оцінки законності вказаної постанови щодо зарахування Тернополя до «червоної» зони», - йдеться у повідомленні.

Окрім того, із понеділка, 3 серпня, підприємства, установи та організації Тернополя працюватимуть у звичному режимі. При цьому містян закликали дотримуватися санітарно-епідеміологічних умов, зокрема маскового режиму, проводити температурні скринінги працівників і відвідувачів, забезпечувати дезінфекцію приміщень тощо.

Що цікаво, у Луцьку також не погоджуються на зарахування до «червоної» зони. Радник їхнього мера Ігор Поліщук заявив на своїй сторінці у «Фейсбуці», що вони відмовляються посилювати карантинні обмеження (цитуємо): «Повідомляємо, що Луцька міська рада не буде приймати жодних рішень щодо зупинки транспорту або закриття будь-яких закладів у зв’язку з вищевказаним незрозумілим рішенням. Якщо центральна влада хоче працювати по закону - нехай вводить надзвичайний стан і лише тоді зупиняє транспорт, закриває заклади та приймає інші обмеження". Також він підкреслив, що недолугі, невчасні та непрофесійні рішення щодо протидії коронавірусу і так довели країну до економічного колапсу, знищили сотні тисяч робочих місць і значно погіршили рівень життя українців й рівень економічної активності в країні.

Фото зі сторінки Тернопільської міської ради у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео