У Кременці відновлять оберіг і символ міста – Кременецьку Мадонну (фото)

Незабаром на постаменті перед собором Преображення Господнього (колишній єзуїтський колегіум) знову з’явиться Кременецька Мадонна. Авторство оригінальної скульптури, яка, на жаль, втрачена – достеменно невідоме. Історики та мистецтвознавці сходяться на тому, що найймовірніше, це - робота Георга Пінзеля, або ж когось із його учнів.

Мова про реконструкцію скульптури йшла ще з 2012 року. Тоді цим питанням займався заступник голови районної ради, історик та краєзнавець Валерій Левченко. Він переконаний, що Мадонна – не лише один із забутих символів Кременця, а й оберіг міста, котрий кременчани, на жаль, свого часу втратили.

Зараз оберіг відновлюють коштами та силами настоятеля, священників, парафіян собору Преображення Господнього та волонтерів, що долучилися до справи. Усі охочі можуть також скласти пожертви на встановлення Кременецької Мадонни на її історичному місці.

IMG-1097
IMG-1097

- Дорогі брати і сестри, ви знаєте, що ми зараз працюємо над тим, щоб відновити перед нашим Преображенським собором скульптуру Кременецької скорботної Божої Матері (відому як Кременецька Мадонна). Багато залучених до цього людей виконують роботи безкоштовно та надають благодійну допомогу матеріалами.

Прошу всіх, хто має бажання, долучіться своєю пожертвою. Пожертву можна скласти на касі в храмі, обов'язково попросіть, щоб в журналі пожертв зробили відмітку «на скульптуру Богородиці». Вам також дадуть листочок «за здоров'я», де прошу написати своє ім'я та прізвище, а також імена (вже без прізвищ) членів вашої родини. Всі ці записки будуть прочитані на богослужінні в день посвяти, закладені в капсулу і вмонтовані в фундамент, тільки після того звершимо посвяту скульптури. Коли все буде готове, я повідомлю про дату освячення, – повідомляє настоятель, о. Володимир Буграк.

Пожертви на встановлення Кременецької Мадонни можна зробити до кінця серпня.

Нагадаємо, загадка Кременецької Мадонни понад 60 років не дає спокою багатьом історикам, мистецтвознавцям, краєзнавцям і надто шанувальникам школи Георга Пінзеля. За деякими версіями, саме цьому видатному художнику належить авторство відомої скульптури, що до початку 1950-років прикрашала площу навпроти Єзуїтського костелу у Кременці (нині Собор Преображення Господнього).

Скульптуру Божої Матері, або Кременецької Мадонни встановили у 1762 році. Офіційно автор не відомий. Припускають, що він був учнем знаменитого Іоана Георгія Пінзеля, а можливо, до створення доклалася й рука майстра. За оцінками фахівців, балюстрада з Мадонною є найціннішою, найбільш художньо довершеною частиною комплексу єзуїтського колегіуму. Скульптура вважалася символом древнього Кременця. За однією версією, вона була зруйнована у 50-х роках ХХ століття в період «войовничого атеїзму». За іншою, Мадонну спочатку перевезли на територію нинішнього жіночого Богоявленського монастиря, звідки вона безслідно зникла й, можливо, загубилася назавжди в одній із приватних колекцій цінителів прекрасного.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео