20 Вересня 2021, Понеділок


Погода
Погода в Тернополі 21 вересня

У Тернополі відбудеться виставка «Кераміка княжої доби»

Вересень історичний: на Тернопільщині впала остання криївка районного проводу ОУН

Відео Фоторепортаж
Преосвященний владика Дмитро Григорак відсвяткував 10-річчя хіротонії

Це цікаво
Відомий сировар два тижні подорожував Тернопільщиною на плоту Дністром

У Тернополі чоловік травмувався в приміщенні Укрпошти

У школах на Тернопільщині хочуть запровадити освітню систему «HUMAN Школа»

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Фотофакт
У селі поблизу Тернополя люди самотужки довели до ладу автобусну зупинку

На вихідних на Тернопільщині трапилась незвичайна ДТП

Аж дві бійки через алкоголь трапились минулої ночі в Тернополі

Відео Фоторепортаж
Стало відомо, хто представлятиме Тернопільщину на Всеукраїнському футбольному турнірі у Луцьку

Чому дешевшають яблука? (Агроновини)

Відео Фоторепортаж
У найбільшому фірмовому маркеті «Студія м’яса» в Теребовлі роздавали подарунки (фото, відео)

Який варіант англійської варто обрати тернополянам для вивчення?

Команда з Тернопільщини здобула срібло в фіналі Чемпіонату України з регбі

Телефонні шахраї виманили у жителя Бучача 180 тисяч гривень

23-річний велосипедист з Бельгії подолав понад дві тисячі кілометрів, їдучи з Брюсселя до Тернополя

Шахрай збирав гроші, користуючись чужими документами

Терміново
Карантин на Тернопільщині продовжили, у «жовту» зону перейдемо з 22 вересня

Таксист «напав» на пасажира цієї ночі в Тернополі

Ветерани футболу команди «Нива» з Тернопільщини взяли участь в товариському матчі (фото)

До Тернопільського музею потрапили цінні листи письменниці ХХ століття (фото)

«Безпека дітей – понад усе»: тернопільські поліцейські продовжують навчати школярів (фото)

Кременчанин, який мало не вбив своїх батьків, перебуватиме у психлікарні

Фотофакт
У Тернополі на об’їзній мітингувальники перекрили дорогу: утворився затор (фотофакт)

Поліцейські Кременеччини затримали підозрюваного в грабежі

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Дерево сходів (фото)

Фотофакт
Дитячий хор з Тернопільщини отримав призове місце на фестивалі в сусідній області (фотофакт)

Фоторепортаж
На Тернопільщині відбулося ХІІІ Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці (фоторепортаж)

Поблизу Тернополя горів житловий будинок (фото)

Оперативники викрили раніше судимого жителя Тернополя на крадіжці з овочевого кіоску

На Тернопільщині піротехніки знешкодили вибухонебезпечні предмети з Другої світової

Юні футболістки з Тернопільщини отримали перемогу й поїдуть на фінал чемпіонату України

Поблизу цукрового заводу у Тернополі трапилась смертельна ДТП: причини встановлюють (фото)

Тернопільська окружна прокуратура подала апеляційні скарги в справі вимагання грошей у підприємця

Тернополянам на замітку: курс долара пішов вгору  

За добу на Тернопільщині – понад 170 нових хворих на коронавірус

На жителів Тернопільщини із 1 жовтня очікує чимало змін

Це цікаво
20 вересня в історії Тернопільщини

19 Вересня 2021, Неділя


Погода
Погода в Тернополі 20 вересня

Тернополяни можуть підтримати благодійний проєкт «Жовтий фартух» і допомогти нужденним

Письменники Тернопільщини можуть отримати бюджетне фінансування на видання своїх творів

Фоторепортаж
У Тернополі відбувся четвертий «Інклюзивний показ мод» (фоторепортаж)

Відео
Театр чи кінотеатр: тернополяни розповіли якому виду відпочинку надають перевагу (відео)

На Тернопільщині згадали археолога, який досліджував печеру Вертеба

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Спираючись на листя (фото)

Художник-реставратор показав у замку результати своєї праці останніх років

На рідну землю повернувся тернополянин, який майже рік перебував на місії у Конго (фото)

Жителька Тернопільщини поділилась вмінням вишивати традиційні сорочки (фото)

На Тернопільщині змусили розщедритися власників елітної нерухомості

Як отримати гарний урожай картоплі – поради від виробника (Агроновини)

Як зробити «смачні» світлини. Розповідає тернопільська фудфотографиня Надя Ротман

Вона  знає, як сфотографувати їжу, щоби капала слинка та хотілось бігти замовляти піцу, десерт чи салат. Світлини зі стравами, що парують, можна розглядати довго, а ось фотографувати їх потрібно дуже швидко. Про особливості фудфотографії я й поспілкувалась із Надею Ротман.   

— Як ти прийшла у фудфотографію? 

— Це сталось роки чотири тому. Тоді фотографувала репортажі для «Кнайпи», наближався Новий рік і треба було відзняти святковий стіл. Це завдання було для мене неочікуваним: не знімала ні їжу, ні займалась предметною фотографією. Крім того, я люблю їжу їсти, я їм багато й завжди. Проте зйомка пройшла вдало і відтоді знімала для «Кнайпи», а поступово почала співпрацювати з п’ятьма-шістьма закладами, щоправда після карантину замовлень стало трохи менше. 

— Ти займаєшся також іншими видами зйомок. Порівнюючи з портретною чи репортажною — в чому особливості фотографування їжі? 

— Думаю, тут головне зробити так, аби той, хто дивиться на фото, хотів з’їсти те, що на світлині. Це має бути «смачна» фотографія. 

Є такий нюанс: ті страви, котрі я не їм чи мені не особливо смакують, виходять не такими смачними на фото, як ті, котрі люблю. Десерти, піци, салати у мене вдаються дуже апетитними, так само й коктейлі, хоча не вживаю алкоголю приблизно два роки. А з тим, що називають «закусками до пива», з ребрами, стейками, мідіями — мучуся. Розумію, що як професіоналка маю відкинути особисте, тому працюю, знімаю, кадри виходять класні, але вигляд мають не такий, який би я хотіла. Думаю, практикою це можна виправити, працюю зараз над цим.  

Інша специфіка — швидкість. Багато страв потрібно знімати щойно їх приготували. Припустимо, піца — її часто прикрашають базиліком, і якщо він пів години постоїть, то зів’яне; а сир, коли вистигає, перестає тягнутись — це теж мінус. Так само не можна довго чекати зі зйомкою салату —  овочі й зелень за пів години втрачають апетитний вигляд. 

Я люблю знімати їжу з природнім світлом, тому для мене важливо фотографувати в першій половині дня, хоча фотографую із штучним світлом теж.

Іноді порівнюю свою роботу з роботою голлівудських акторів, котрі тривалий час очікують, поки нарешті відзнімуть сцену із ними. Я довго чекаю, поки підготують страви, а ось знімаю — швидко. 

— За якими критеріями відбираєш відзняте? 

— Найголовніше, щоби фото у мене викликало апетит. По-друге, аби було апетитне для інших. 

— Чим тобі подобається фудфотографія?

— Люблю знімати їжу, бо вона мовчить (сміється — А.З.). Її можна фотографувати в тиші та спокої — вона не капризує, не каже, що не знає, як стати. Ти можеш робити, що хочеш: експериментувати з ракурсами та точками зйомки. Хоча людей на зйомці найчастіше багато — шеф-кухар, офіціанти… Проте в будь-якому випадку фотографування їжі — спокійний процес. 

Але тут є момент. Деякі страви дуже фотогенічні — з якого ракурсу не відзніми — буде класно, а є такі, що їх крутиш-вертиш і виходить не так, як хочеш. 

— Я читала кумедні бувальщини, як фотографують їжу — що морозиво, приміром, ніяке не морозиво, бо швидко тане. Тобі траплялось заміняти їстівні продукти іншими матеріалами для гарної картинки?

— Чула різні історії, наприклад, що сметана — пінка для гоління чи в піцу додавали клей, аби красиво тягнувся сир. Я жодного разу такого не робила. У мене не виникало потреби, бо зазвичай працюю зі щойно приготованими стравами. Крім того, часто після зйомки ще й дегустуємо приготоване. Все, що відзняте — з’їдається. 

— Наскільки важко фотографувати щось смачне — хочеться спробувати? 

— Так, часто хочеться спробувати — воно ж пахне, щойно приготоване, таке близьке. Деколи сміюсь, що тільки й встигаю слинки ловити. Тут головне правило — дій. Починаю фотографувати і перемикаюсь на роботу. 

Хоча зазвичай перед зйомкою стараюсь добре поїсти дома. Але іноді зйомки тривають довго — бувало, розтягувались на п’ять-шість годин. Але, як уже казала, зазвичай після зйомок  дегустуємо страви.

— До речі, ти любиш готувати і їсти? 

— О, так, їсти я дуже люблю. Раніше з кухнею була на ви, а завдяки карантину почала готувати. Найбільше, як на мене, вдаються десерти — готую їх без цукру та з максимально корисних складників. Люблю бананові панкейки, налисники. Проте все ж  найбільше люблю їсти те, що хтось готує (сміється — А.З). 

— А коли їси щось смачне, не хочеш сфотографувати?

— Буває, на секунду затримуюсь, «фоткаю» очима, думаю, може, дістати фотоапарат, але починаю їсти. Робота роботою, а коли їм – насолоджуюсь моментом і смакую. 

Анна Золотнюк

Фото надані Надею Ротман

272

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
rek
Схожі матеріали

Інші публікації автора