Оксана Бучко

Тернопільським учням потрібні не лише маски, а й хороша система вентиляції

Тернополяни отримали ряд вимог від МОН щодо початку навчального року в умовах пандемії. Перебування в масках – одна з головних. Та це лікар-епідеміолог та голова ГО «Інфекційний контроль в Україні» Андрій Александрін називає знущанням над учнями при умовах відсутності хорошої вентиляції в школі.

Рекомендації МОН щодо організації освітнього процесу в закладах освіти не включають вентиляції в школах. Тож освітяни віднеслись скептично до всього решту зі списку без головної потреби. Адже радять проводити уроки на вулиці, встановити різний час початку та закінчення занять для кожного класу або групи окремо, пише vseosvita.ua.

Держава має не карати, а допомагати впроваджувати заходи з інфекційної безпеки, зокрема і фінансово. А що було зроблено за два місяці жорсткого карантину? Чому тоді не провели такої підготовки? Привести все до ладу у навчальних закладах за такий короткий час просто не вийде, а у вересні ситуація погіршиться ще й у зв’язку з появою сезонних вірусних захворювань, зауважив експерт.

Він додав, що найважливішим для функціонування дитячого закладу є сучасна система вентиляції приміщень. Однак цю особливість не враховують під час будівництва нових шкіл та садочків у межах програми «Великого будівництва», а що вже й говорити про старі школи, переконаний пан Александрін.

Якщо у новому садочку чи школі немає механічної вентиляції, який сенс у тому, щоб просто зводити нові стіни? Потрібно створювати такі умови, щоб діти не хворіли. Ситуацію з санбезпекою у школах регіонів погіршує елементарна побутова проблема – відсутність води у багатьох школах. Про яке дотримання гігієни в часи епідемії тоді взагалі можна говорити? Якби в наших приміщеннях дотримувався правильний температурний режим та вологість, що дозволяло б знаходитися в масках, то цю практику можна було б застосувати. А в такому вигляді, як зараз, вона принесе більше шкоди, ніж користі. Не потрібно порівнювати нашу країну з розвинутими державами, де створені умови для перебування в масках у закритих приміщеннях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео