Віра Олександрович

Висловити недовіру Володимиру Трушу в обласній раді не спромоглися (фото)

Білик

Покарати голову Тернопільської обласної держадміністрації Володимира Труша і його підлеглих за невиконання рішення обласної ради щодо внесення змін до бюджету-2020 від. 06.07.2020 р. закликав колег із різних фракцій перший заступник голови облради Василь Деревляний.

Власне, подібні заяви і пропозиції про висловлення недовіри очільнику ОДА 11 серпня прозвучали з уст багатьох депутатів. Однак це були, як кажуть, слова – на вітер. За відповідне рішення готові були голосувати лише 23 політики.

Чашка
Чашка

Нагадаємо, 5-те засідання 14-ї сесії Тернопільської обласної ради вирізнялося кількістю сварок і дискусій. Окрім того, депутати ухвалили нові зміни до бюджету-2020, чим спричинили багато галасу. Це навіть призвело до розгляду документів у суді. У порядку денному відразу було лише 2 політичних пункти: «Про ситуацію, що склалася у Тернопільській області у зв’язку із зарахуванням Тернополя до «червоної» зони за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19», а також – «Про суспільно-політичну ситуацію, зумовлену діяльністю Кабінету Міністрів та інших органів центральної влади в умовах оголошеного карантину». Однак окремо їх уже не розглядали. Мовляв, ситуація дещо змінилася. Втім, від критики місцевої виконавчої гілки влади ніхто відмовлятися не збирався. Тож з трибуни часто лунали звинувачення на адресу Володимира Труша і його підлеглих. Очільник ОДА з’явився у залі саме в розпал цих подій.

Яциковський
Яциковський

- Шкода, що тут нема Труша, - каже керівник фракції Радикальної партії в облраді Богдан Яциковський. – Адже Тернопіль внесли до «червоної» зони небезпеки поширення COVID-19 з його подачі. Це – помста за нашу патріотичність. Я бачу, що він уже напрацювався. Тому вношу пропозицію – висловити недовіру.

Свободівець Богдан Лихий також зауважив, що облрада ухвалює важливі рішення, а в цей час голови ОДА у залі нема. Певно, в очільника є серйозніші справи, припустив політик.

- Він подав позов на рішення облради, - каже пан Лихий. – Написав, що ми сфальсифікували питання про зміни до бюджету. Як на мене, своєю поведінкою Труш підставляє навіть команду Президента, яку представляє у нашому краї.

Президія3
Президія3

Саме в цей момент до зали зайшов Володимир Труш і попрямував до стола, де сидить президія. Виявилося, затримка була пов’язана зі скликанням позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Його спричинила ситуація із захворюваністю підопічних у Петриківському обласному геріатричному пансіонаті.

- Я тут, все добре! – врешті з іронічною посмішкою зауважив голова ОДА у бік Богдана Лихого.

Лихий
Лихий

Втім, така поведінка лише «роздразнила» депутатів. Дехто із них закликав пана Труша не спекулювати на темі коронавірусної інфекції. Адже насправді боротьбу із COVID-19 ведуть органи місцевого самоврядування власними силами, бо від держави грошей не дочекалися.

- Ви дали нашим медикам нуль цілих нуль десятих, а лише імітуєте роботу, як це робить і центральна влада, - додає керівник фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк.

У дискусію врешті включилися і представники партії «Європейська Солідарність». Вони спробували пояснити, чому не підтримали пропозицію про висловлення недовіри Володимиру Трушу. Адже голосів для повноцінного рішення не вистачило – знайшлося лише 23 «за». Частина депутатів закликала всіх схаменутися і братися до роботи, бо на носі 1 вересня, а гроші освітньої субвенції «лежать», бо досі не розподілені.

Барна
Барна

Не менш бурхливі дискусії вирували у залі під час майже 2-х безплідних годин розгляду проєкту №1684 – «Щодо приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області». Депутати не могли домовитися навіть про наміри продажу майна, яке давно ніхто не використовує і брати в оренду не планує. Вочевидь, працювати повноцінно політикам стає все важче, адже до місцевих виборів (25 жовтня – прим.) залишається все менше часу. Тепер головне – піар, гра на виборця, а не рутинна робота.

Фото з трансляції засідання на сайті обласної ради 

Вибір читачів за тиждень

Відео