Мандрівки Тернопільщиною. Герби костелів, ратуші та замку (фото)

DSC_6994

Якось під час прогулянки Бережанами історик Михайло Музичка звернув увагу на магістрат, зведений всередині позаминулого століття, — на фронтоні зберігся оригінальний герб міста з оленем. Ця тварина — давній геральдичний знак, символізує, зокрема, природні багатства, волелюбність і свободу.

бережани
бережани

Цей епізод стихійно виник у пам’яті й до нього прив’язались інші, тепер уже суто візуальні. Одні з улюблених гербів, а радше таки місце, де вони розташовані — неоготичний костел Матері Божої Неустанної Помочі у Сороцькому Теребовлянського району — “Пруст” Баворовських та “Лебідь” Дунін-Борковських, за чиї кошти звели споруду в 1902-1907 роках. Попри те, що нині вона у досить поганому стані, вражає красою та величчю.

сороцьке
сороцьке

Язловець — особливе місце. І з точки зору архітектури, і природи, й історії. Багато про тутешні герби пише Дмитро Полюхович у статті “Шляхетські герби на покинутих замках. Цікаві місця в глибинці Поділля”

Перша письмова згадка про замок датується 1436 роком, відтоді до 1607 року місто з замком належали родині Язловецьких. Тому на його башті “герб “Абданк” з літерами G.I. (Georgius Iazlowiecki) Трохи нижче бачимо ще два герби. Ліворуч — “Дембно”, що належав бабці гетьмана Барбарі Сененській з Олеська, а праворуч — “Цьолек” (“Телець”), що належав Єві з Подфіліпських — матері Георгія. Внизу є ще один герб, але зображення на ньому збито, тож кому він належав, сказати неможливо… Не менш цікавими є геральдичні символи перетвореного на палацовий комплекс “нижнього замку”... брамову башту прикрашено гербами “Цьолек” і “Погоня”. У цьому випадку телятко належить вже не Подфіліпським, а Станіславу Понятовському. Нагадаємо, що у Речі Посполитій один і той же герб міг належати абсолютно різним родинам. Наприклад, неодноразово згаданий “Абданк” одночасно був і гербом Богдана Хмельницького. “Погоня” (вершник з шаблюкою) належить Констанції з Чарторийських — дружині Понятовського”.

язловець
язловець

Неоготичний костел Св. Анни в Озерянах Борщівського району з тих, що не забуваються. Крім того, він у просто таки дуже доброму стані. Збудував храм у 1875 році власник села Леон Сапега, тож над вхідним порталом розташовані герби роду, зокрема, “Лис” Сапег.

озеряни
озеряни

Не менш красивий, проте у набагато гіршому стані костел Різдва Пресвятої Діви Марії у Жабинцях Гусятинського району, споруджений в 1860-1862 роках Леонардом і Розою з Очосальських Городиськими, обіруч розташовані герби, один із яких Городиських — “Корчак”.

жабинці (1)
жабинці (1)

жабинці
жабинці

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео