Оксана Бучко

Тернополян можуть не пропустити на борт літака навіть з посадковим талоном

Отримання посадкового талону не гарантує потрапляння на борт літака, попереджають тернополян. Зокрема, проблемними є транзити через Будапешт. На днях у львівському аеропорту українців не впустили у літак до цього пункту. А про заборону в’їзду в Угорщину не повідомили при покупці квитків.

– Оперативно! Не летіть через Будапешт, – пише тернополянин Андрій назаренко. – Квитки продають, а на літак не пропускають. Мої знайомі, маючи квитки на Лондон через Будапешт, не змогли потрапити на рейс о 22:55 год. Авіакомпанія Ryanair звинувачення в свою сторону заперечує і звинувачує країну куди мали летіти люди. Чому Міжнародний аеропорт «Львів» нічого не повідомляє пасажирів? 

Інформацію пасажири перевіряли у працівників аеропорту, які стверджували – проблем немає. Їм за дві години до вильоту видали талони, а вже при посадці повідомили – без угорського паспорту або права на роботу в Угорщині на рейс не пропускають, навіть якщо це транзит.

Як інформує mfa.gov.ua, у разі  запланованої подорожі та оплачених коштів слід переконатись, що її насправді можна здійснити.

Для цього:

  • зв’яжіться з авіакомпанією, туристичною фірмою або тим оператором, через якого ви бронювали поїздку, та уточніть актуальний стан карантинних обмежень у країні та перевірте статус вашого бронювання. Ситуація може змінюватись, тож,  перебувайте з оператором на постійному зв‘язку;
  • паралельно зв’яжіться з дипломатичною установою України в країні, куди запланували подорож, а також із представництвом цієї держави в Україні. Офіційні органи зможуть надати найповнішу та найактуальнішу інформацію щодо чинних карантинних обмежень;
  • максимально подбайте про власну безпеку. Ретельно вивчіть умови вашого страхового полісу. Переконайтесь, що він покриває втрати, що можуть виникнути у випадку надзвичайної ситуації, в тому числі, інфікування коронавірусом;
  • подбайте про наявність додаткових коштів на випадок надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо). Візьміть з собою різні платіжні засоби - платіжні картки, готівку тощо;
  • потурбуйтесь про власне здоров’я. Візьміть з собою необхідні особисто вам медичні препарати «з запасом» - на випадок вимушеної затримки за кордоном;
  • перевірте стан вашого здоров’я перед поїздкою. Особливо це стосується осіб старшого віку та тих, хто має хронічні захворювання, наприклад, бронхіальну астму, діабет, серцево-судинні захворювання тощо.

Інформацію щодо поширення коронавірусної інфекції можна перевірити ТУТ.

Як повідомляв у липні zaxid.net, до так званого «червоного списку» країн, громадянам яких заборонено в’їжджати до Угорщини, потрапили Україна, Албанія та Чорногорія.

У той же час, від обмежень звільняли транзитних мандрівників, працівників транспортної галузі та ділових людей, які їдуть у відрядження. Це стосується громадян країн із обох списків – «жовтого» та «червоного». Т за інформацією hungary.mfa.gov.ua, на українсько-угорському кордоні для транзиту можна використати виключно пункти пропуску «Тиса» та «Лужанка», а це – наземні пункти. Тому щодо авіаперельотів слід уточняти попередньо в угорських представників.

Громадяни України, які бажають транзитом перетнути територію Угорщини, не потребують отримання індивідуального дозволу для транзиту, якщо громадянин України повертається в Україну, а також у разі коли:

- особа надає згоду пройти перевірку на наявність COVID-19 та не має ознак підозри на інфекцію;

- особа відповідає всім вимогам для в’їзду, визначеним Кодексом Шенгенських кордонів (біометричний паспорт, віза, медична страховка, яка діє на території Європи, фінансове забезпечення); 

- у особи наявний документ, що підтверджує право на в’їзд у країну призначення (в залежності від вимог конкретної країни: дозвіл на проживання, робоча віза, бронювання готелю, документ на право власності нерухомості, результати тестів на вірус тощо), а також, за необхідності, документи, що підтверджують можливість Вашого в’їзду до інших транзитних країн (Румунія, Сербія, Хорватія, Словенія, Австрія, Словаччина).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео