Віра Олександрович

Іван Пунько помітив на Тернопільщині «поступове економічне відновлення»

Основне

Бізнес на Тернопільщині вже перерахував до держбюджету майже 745 млн грн податку на додану вартість (ПДВ).

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Понад 744,7 млн грн ПДВ сплатили суб’єкти господарювання на Тернопільщині до державного бюджету упродовж 7 місяців, - каже начальник ГУ ДПС у Тернопільській області Іван Пунько. - Приріст платежу щодо січня-липня 2019-го склав 101,3 млн грн.

За його даними, цьогоріч розмір сплати перевищив очікувані надходження аж на 19 млн грн.

- Той факт, що зросла сплата ПДВ, свідчить про поступове економічне відновлення та ефективне адміністрування платежу, - вважає він. - До того ж застосовуючи Систему моніторингу оцінки ризиків, яка автоматично зупиняє реєстрацію ризикових податкових накладних, податківці можуть на початковому етапі виявляти та призупиняти сумнівні фінансові операції недобросовісних суб’єктів господарювання.

Начальник ГУ ДПС в області також наголосив, що зупинка реєстрації податкових накладних не припиняє господарської діяльності суб’єкта підприємництва. Проте, платник зобов’язаний пояснити та документально підтвердити реальність здійснюваної господарської операції, що має ознаки ризиковості.

- Законом України від 16.01.2020 р. за №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесли деякі зміни щодо ПДВ, - нагадує Іван Пунько. - Зокрема, продовжили граничний термін реєстрації окремих категорій зведених податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних з 15 до 20 числа місяця.

До речі, на Тернопіллі до бюджетів усіх рівнів уже надійшло понад 4,1 млрд грн різних платежів, що також є своєрідним рекордом.

Фото зі сторінки ДПС у Тернопільській області у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео