Тернополянам на замітку: чого не можна робити після дайвінгу

1111

Ми уже розповідали про користь плавання та про лікувальний ефект, який відчувають дайвери. Продовжуючи цю тему, варто виокремити заборони стосовно тих чи інших дій уже безпосередньо після занурень.

Розбираючись у цьому питанні, на перше місце заборонених дій я би винесла вживання алкоголю. Про це сьогодні й поговоримо.

Те, що перед зануренням пити не можна — це очевидно. Але і відразу після занурення бігти за холодним пивом не слід. Це не означає, що дайвер повинен дотримуватися сухого закону. Всього лише варто зачекати 3-4 години після занурення, щоб азот встиг «вивітритися» з організму і лише тоді думати про слабоалкоголку чи щось серйозніше.

Згідно теорії декомпресії, після кількох глибинних занурень в день в тканинах людського організму накопичується так званий залишковий азот. І виводиться він не в ту ж секунду, як ви піднялися на поверхню — цей процес вимагає часу.

Під дією алкоголю шкірні капіляри розширюються, і кровотік в них посилюється, а великі судини, навпаки, звужуються — в результаті артеріальний тиск зростає. Це може вплинути на вихід азоту з організму і сприяти утворенню бульбашок і виникнення ДКХ (декомпресійної хвороби), навіть якщо під час занурення ви не виходили за рамки бездекомпресійних меж.

Окрім того, спиртне є сечогінним засобом, а додатковий вивід рідини з організму дайвера, і без того схильного до зневоднення через дихання сухим повітрям з балона і посиленої роботи нирок під дією тиску, ні до чого доброго не приведе.

Після зазначених 3-4 годин після занурення трохи випити можна, але без фанатизму. І стежте, щоб випивка після занурення не перейшла плавно в випивку перед наступним зануренням. Уникайте згубної звички.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео