Орест Сарматський

СБУ виявила схему, за якою ділки «відмили» 12 млн грн на податкових кредитах аграріям (Агроновини)

2401 (Copy)

Служба безпеки України провела обшуки у Житомирській та Київській областях, у результаті яких викрила та блокувала діяльність міжрегіонального центру мінімізації податкових платежів. Центр «обслуговував» великих сільгоспвиробників з кількох областей країни, «відмивши» 12 млн грн. 

Про це повідомила пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області, пише agronews.ua.

– У межах досудового розслідування оперативники та слідчі спецслужби встановили, що організатором центру є київський бізнесмен, який займається реалізацією пального. Він створив низку фіктивних фірм, через які, використовуючи фізичних осіб-підприємців, реалізовував пальне за готівку. Проте за офіційними документами продукція нібито зберігалася на нафтобазі комерсанта у Житомирській області. Це дозволяло зловмиснику штучно відображати у звітності наявність залишків продукції, – йдеться у повідомленні.

Потім бухгалтери виготовляли документацію для фіктивного продажу пального клієнтам центру. Цей механізм дозволяв «покупцям» протиправно мінімізувати сплату податків до державного бюджету. Адже за документацією пальне реалізовували за завищеними цінами, що штучно і суттєво збільшувало витрати аграріїв на вирощування та збір сільгосппродукції.

За інформацією СБ України, серед клієнтів центру – великі приватні та державні агропромислові підприємства.

За попередніми підрахунками спеціалістів, упродовж 2019-2020 років фігуранти кримінального провадження «допомогли» аграріям у формуванні незаконного податкового кредиту з ПДВ на понад 12 мільйонів гривень. Організатори центру отримували за свої «послуги» 5-6% від суми.

Правоохоронці провели шість одночасних обшуків на Житомирщині, Київщині та у столиці. Вилучено оргтехніку зі сформованими документами, первинну бухгалтерську документацію та чорнові записи ділків.

2402 (Copy)
2402 (Copy)

Українська художниця створює їстівні картини з фруктів та овочів

Київська художниця Дарина Косар робить унікальні їстівні картини з фруктів та овочів та продає їх за кордон.

Про це повідомляє AgroPortal, пише agronews.ua.

– Я з підліткового віку захоплювалася фотографією та кулінарією. А потім вирішила поєднати ці два захоплення і створити щось нове та креативне. Займаюся фудартом вже протягом п’яти років і за цей час встигла поспіврацювати з такими компаніями та брендами, як Christian Louboutin, Disney, Bonduelle, Belgian Boys та Katy Perry, – розповіла Дарина Косар.

За її словами, найбільше клієнтів – у Європі та Америці.

– В основному мої роботи мають попит за кордоном. На жаль, українські компанії та бренди переважно пропонують співпрацю лише на основі бартеру, – говорить вона. 

Спочатку, розповідає, погоджувалася на такі пропозиції, але згодом стала отримувати більше комерційних замовлень саме від закордонних компаній, що дозволило Дарині перетворити своє хобі у бізнес.

– Першу роботу зробила з кавових зерен та опублікувала фото у соцмережі. Несподівано отримала багато схвальних відгуків та компліментів і вирішила продовжувати у цьому ж напрямку, – розповідає Косар.
Згодом мала своє перше замовлення.
– Моя робота потребує багато натхнення та цілеспрямованості. Я щодня проводжу брейн стормінг, малюю сюжети, маленькі картинки, щоб згодом сформувати повноцінну ідею, – ділиться майстриня.

Спочатку Дарина прописує сюжетну лінію майбутньої картини, основні кольори. Потім купує продукти та компонує їх.

– Створити фударт із млинців, наприклад, набагато легше, ніж з дрібних матеріалів: ягід, фруктів, спецій, – розповідає вона.

Найголовніше правило, – щоб на тарілці були продукти, які поєднуються: овочі з овочами чи крупами, фрукти – кондитерськими виробами, говорить Дарина.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео