Оксана Бучко

Діджиталізація на Тернопільщині: з’явилися чергові проблеми

2dab80db0ca27810e6f238fea2c0d3d5ce3b7dd9

ДП «Національні інформаційні системи» оновленим програмним забезпеченням замінила Єдиний державний реєстр (ЄДР).  Як повідомляли в Мін’юсті, запрацювати новий реєстр повинен був з 17 серпня. Та уже два тижні у системі збої, скаржаться кандидати в депутати. У розпал виборчого процесу тернопільські партії не можуть провести жодних змін керівництва через таку мертву подачу документів.

– Юстицію лихоманить. Влада рік  обіцяє  діджиталізацію з оновленим державний  реєстром, – пише юрисконсульт Володимир Мужевич. – А що маємо в реаліях? Сервер статистики України – «полетів». Реєстратори «плачуть», бо нове не працює, підприємці в гніві – бо вже 15 днів Витяг в дефіциті. Політичні партії розгублені, бо зміни керівництва підвисли в самий розпал виборчого періоду. Оскільки, дана проблема замовчується, то мусимо  «бити дзвони».

Тож успішне проведення місцевих виборів 25 жовтня – під загрозою. І якщо реєстр не запрацює найближчим часом, кандидати в депутати можуть не встигнути провести заміну керівного складу чи виключити себе з попередньої політсили. Тобто це означатиме зняття з передвиборчих перегонів та порушення виборчого права громадян України, продовжує Володимир Мужевич.

Більше того, така проблема ставить перешкоди підприємцям у здійсненні діяльності. Адже неможливість отримати Витяг означає нездатність роботи новостворених суб’єктів господарювання та при зміні місцезнаходження, зміні керівника підприємства, а ще нездатність проведення платежів. Також це перешкоджає діяльності інвесторів, які не захочуть працювати при труднощах оформлення документів, додає правник.

Як повідомив Мін’юст, оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань введено в промислову експлуатацію з 11 серпня 2020 року. Про його переваги пишуть на офіційному сайті. А на гарячій лінії кажуть, що неполадки в роботі, бо «полетів» сервер державної служби статистики України.

В управління юстиції Тернопільської області стверджують, що до 17 серпня проводили технічні роботи, а зараз Державний реєстр працює.

В управлінні статистики у Тернопільській області не володіють інформацією щодо роботи системи Державного реєстру та серверів Державної служби статистики України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео