Орест Сарматський

Від держдотування вирощування гречки постраждають фермери (Агроновини)

2801 (Copy)

Наразі в Україні все менше аграріїв, які сіють гречку. Зокрема, експерти пояснили, чому не вигідно займатися вирощуванням культури, та які шляхи розв'язання цієї проблеми.

Про це повідомляє Антон Міллер. Генеральний директор ТОВ «П'ятихатський комбінат хлібопродуктів» (компанії «Тріо»), запевняє, що зі зміною клімату в господарстві взагалі не сіють гречку, адже не отримують високої врожайності.

- Наразі в Україні тільки північні області (Чернігівська, Сумська) та окремі західні (Хмельницька, Житомирська) ще сіють гречку, але й у тих зникає інтерес. Економічно їм доцільніше посіяти кукурудзу, соняшник і пшеницю, тому що прибутковість буде вищою... У РФ значно кращі умови вирощування гречки. Не приваблює аграріїв України вже й ціна. За всю історію України такої закупівельної ціни на зерно гречки, як у цьому році, ще не було: 1 т зерна — близько 20 тис. грн. Торік в цей же період часу вона коштувала 8-9 тис. грн. І це все одно не простимулювало аграріїв збільшити посівні площі, щоб забезпечити внутрішній ринок цим продуктом, — каже він.

Також переробники пояснюють, що піддають жару внутрішній ціні на гречку митні перекоси, адже вартість імпортованої з Казахстану крупи фактично вводить економічні обмеження на ціну крупи, яку виробляють в Україні.

В Україні рекордно зросла ціна яблук

2802 (Copy)
2802 (Copy)

У розпал фруктового сезону середня ціна кілограма яблук — 30-35 грн. Про це повідомляє «Куркуль».

Ціна яблук в серпні зумовлена тим, що вітчизняні виробники завжди орієнтуються на вартість імпортного продукту і продають свій трохи дешевше. Українці швидше придбають кілограм імпортних, але дешевих яблук, аніж дорогих, але своїх.

- Саме тут і банальне пояснення вартості: зараз український продукт майже немає конкурентів, оскільки імпортний постраждав через пандемію та закриття кордонів навесні та початку літа. Завжди були яблука з Польщі. Але цього року туди не приїхали українські заробітчани, бо сиділи на карантині в Україні. Зараз вони поїхали, але врятувати ситуацію не можна, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, ця ситуація стосується не лише яблук, а і ягід. Ціни на них цього літа також не надто падали. Так, наразі кавуни коштують приблизно втричі більше, ніж зазвичай. Ціну виробники пояснюють саме погодою.

- Нічого не зміниться у цінах приблизно до кінця серпня. Тоді почнеться новий масштаб цін, виходячи з нового маркетингового року. Дуже великий шанс того, що він буде рости, — наголошується у матеріалі. 

Нинішні ціни на ринках і в магазинах будуть актуальні й згодом.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео