Віра Олександрович

Головний податківець Тернопільщини розповів про сюрпризи, які підготували для бізнесу

Пунько_гаряча_лінія

Штраф за втрату документів зріс удвічі, а час для подання суб’єктами господарювання реєстраційних заяв для добровільної реєстрації платниками ПДВ збільшили. І це – ще не всі новації податкового законодавства.

Нагадаємо, «гаряча лінія» на тему «Мала податкова реформа: нюанси Закону України №466» у Головному управлінні ДПС в області відбулася нещодавно. На запитання відповідав особисто начальник Головного управління ДПС в області Іван Пунько. Найактуальніші питання і відповіді, що прозвучали під час сеансу телефонного зв’язку, зібрали для читачів «Терену» у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

- Чого очікувати платнику за те, що він не зберіг первинні документи, бухгалтерську та статистичну звітності?

- Так, із 23 травня 2020 року незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків і зборів протягом установлених Податковим кодексом України (ПКУ) строків їх зберігання (1095 днів з дня подання податкової звітності, а для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням – термін зберігання становить 2555 днів – прим.) та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (крім документів, отриманих з Єдиного реєстру податкових накладних – прим.) чи їхніх копій при здійсненні податкового контролю, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. Раніше, зауважу, штраф становив 510 грн.

Ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року застосовували штраф за таке порушення, вже тягнуть за собою стягнення у розмірі 2040 грн (раніше – 1020 грн).

- Яку пільгу з ПДВ впровадили з часу дії Закону України №466?

- Зокрема, внесли зміни до підрозділу 2 розділу XX ПКУ. Наприклад, встановили тимчасову пільгу з ПДВ для операцій із передачі транспортних засобів малозабезпеченим верствам населення, а також органам спеціального призначення, що діє до 31.12.2020 р.

- Яку звітність мають подавати до контролюючих органів платники частини чистого прибутку (доходу) та платники дивідендів на державну частку?

- Завдяки змінам, запровадженим Законом №466, чітко визначили, що розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку прирівнюється до податкової декларації. Цю звітність до контролюючих органів подають: 1) державні унітарні підприємства та їх об’єднання; 2) господарські організації, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а саме:

- державні керуючі холдингові компанії;

- господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави;

- господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави в яких становить 100% та інші.

Обов’язковим додатком до розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку і його невід’ємною частиною є фінансова звітність відповідного платника.

- Впровадили нову вимогу щодо нанесення на марку акцизного податку на сигарети, цигарки та сигарили інформації щодо кількості штук у пачці (упаковці). А як реалізовувати залишки?

- Марки акцизного податку, надруковані до 01.01.2021 р., на яких не позначена кількість одиниць у пачці (упаковці), повинні бути використані до 01.07.2021 р., а марковані такими марками тютюнові вироби перебувають в обігу до їх повної реалізації у межах терміну придатності для споживання.

- Із 23.05.2020 р. змінили вартісний критерій визначення основних засобів із 6000 до 20000 грн. Що буде з основними засобами, введеними в експлуатацію до 23 травня?

- Враховуючи, що вартісний критерій визначення основних засобів змінили із 23.05.2020 р., цей критерій будуть застосовувати до основних засобів, що вводяться в експлуатацію із 23.05.2020 р. Основні засоби, введені в експлуатацію до цієї дати, продовжують амортизувати у податковому обліку, навіть якщо їхня залишкова балансова вартість не перевищує 20000 грн.

- Які законодавчі нюанси діють при реєстрації платником ПДВ?

- Новостворені суб’єкти господарювання зможуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ без подання реєстраційної заяви під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

Єдиним способом подачі реєстраційної заяви платника ПДВ до контролюючого органу (для обов’язкової, добровільної реєстрації та перереєстрації) є спосіб подання заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі. Також збільшили час для подання суб’єктами господарювання реєстраційних заяв для добровільної реєстрації платниками ПДВ та у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку - не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (замість 20 календарних днів).

- Чи змінили терміни подання звітності для виробників сільськогосподарської продукції?

- Так, у 2020-му виробники сільськогосподарської продукції, які застосовують загальний річний податковий період, мають право подати декларацію з податку на прибуток за податковий (звітний) період – півріччя 2020 року та надалі застосовувати «особливий» річний період – із 1 липня 2020 р. до 30 червня 2021 р.

- Які строки прийняття та оприлюднення органами місцевого самоврядування рішень про встановлення ставок місцевих податків?

- Рішення про встановлення місцевих податків і зборів приймають органи місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планують застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень.

Якщо до 15 липня орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про встановлення відповідних місцевих податків та/або зборів, такі податки чи збори справляють за ставками, що діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планують застосування таких місцевих податків та/або зборів. У рішенні про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг із їхньої сплати може не визначатися термін його дії. У такому випадку рішення буде чинним до прийняття нового рішення.

Зміна ставок місцевих податків та/або зборів, податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів потребує прийняття органом місцевого самоврядування нового рішення або внесення змін до чинного. Таке рішення має бути прийняте до 15 липня та офіційно оприлюднене до 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів або змін (плановий період). Якщо орган місцевого самоврядування оприлюднив рішення про встановлення місцевих податків та зборів після 25 липня поточного року, норми такого рішення будуть діяти не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим (тобто через один календарний рік).

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео