Віра Олександрович

На Тернопільщині усіх закликали переходити із темного боку економіки на світлий

temnaja-storona

Деякі сільгоспвиробники на Тернопільщині ухилялися від сплати ПДВ. Причому «вичислили» їх лише завдяки технічним можливостям, які нині мають у місцевій податковій.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Під час проведення операції «Урожай-2020» фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області проаналізували повноту сплати податків сільгоспвиробниками, які перебувають на 4-й групі єдиного податку, - розповідають у податковій. - Вони зіставили задекларовані суб’єктами господарювання сільськогосподарські ділянки у додатку до Декларації платника єдиного податку 4-ї групи («Відомостях про наявність земельних ділянок» - прим.) із даними Кадастрової карти України, щоби з’ясувати цільове використання ними землі.

Окрім того, податківці також звернули увагу на повноту декларування земельних ділянок (паїв), які розташовані на одному полі, та на використанні пасовищ і сіножатей.

- Відтак з’ясувалося, що 19 платників обробляють паї без оподаткування, - звітують податківці. - Вони 2437,2 га сільськогосподарських угідь – ріллі засіяли різними культурами, проте у звітності це не відобразили й не сплатили жодних податків. До того ж, платники розорали 1004,7 га пасовищ. На цій території вони засіяли сільськогосподарські культури, однак документально зміну цільового використання землі не відобразили, а оподаткування провели за меншою ставкою податку.

Відтак, за даними податківців, місцеві бюджети недоотримали 530 тис. грн єдиного податку, а державний бюджет умовно - 9,2 млн грн податку на додану вартість (ПДВ).

- Сьогодні фахівці податкової служби мають достатньо технічних можливостей, аби зібрати необхідну інформацію та проаналізувати законність діяльності підприємства, - стверджує начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Пунько. - Тому особам, які все ще намагаються використовувати різні схеми з мінімізації податкових зобов’язань, варто пам’ятати про це і переходити із темного боку економіки на світлий.

Він нагадав, що суб’єкти господарювання, які мінімізують сплату податків до скарбниць, порушують податкове законодавство, а тому вони і надалі перебуватимуть під пильним наглядом.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео