Орест Сарматський

Науковці вивели новий сорт картоплі незвичайного кольору (Агроновини)

3102

Науковці вивели новий сорт картоплі червоного кольору – RPE Golden Red, який цієї осені надійде в продаж в США і Канаді. Селекцію почали в Нідерландах, де сорт показав відмінні результати по врожайності, якості, стійкості до захворювань і шкідників. 

Про це повідомляє agronews.ua.

Картопля Golden Red – новий золотий стандарт в лінійці червоних сортів бульби.

– У порівнянні зі звичайною червоною картоплею у коренеплодів преміального сорту солодко-вершковий смак м’якоті і насичено-червона шкірка, – наголошують науковці.

Відзначається, що навіть після приготування цей ексклюзивний сорт картоплі не втрачає щільності і не розпадається при нарізці.

В Україні студент розробив технологію виробництва паперу з опалого листя

3101
3101

Валентин Фречка із Закарпаття, ще будучи школярем, винайшов технологію виробництва паперу з опалого листя.

Тепер він удосконалює свою ідею на Житомирському картонному комбінаті, а підприємство натомість розглядає перспективи розвитку його винаходу.

Про це повідомляє agronews.ua.

Наразі Валентин Фречка зарахований у штат Житомирського картонного комбінату. Як розповідає перший заступник генерального директора Житомирського картонного комбінату Сергій Рудковський, підприємство зорієнтоване на те, щоб замінити пластикову упаковку на паперову, яка буде безпечною для навколишнього середовища.

Базовим матеріалом для підприємства є макулатура, тобто вторинна сировина. Утім, з неї не можна виготовити речі, які безпосередньо контактуватимуть із продуктами харчування й губами людини, як от трубочки для пиття, кришки для стаканчиків. Для цього потрібна первинна сировина, і на картонному комбінаті вже працюють з волокнами соломи, газонної трави, цукрової тростини.

На підприємстві вже існую низка проєктів заміни пластикових виробів паперовими. Так, тут виготовляють паперові трубочки для коктейлю.

Також вироблено пробну партію лотків для яєць, які виготовлені із волокон скошеної трави. Перша партія такої продукції йде на експорт до Німеччини.

Ідея Фречки базується на використанні опалого листя з міських парків. Про лісове листя мова не йде, аби не порушувати тамтешню екосистему. Сировину збирають через 2-3 тижні після падолисту. За той час частина хімічних сполук, що містяться у листі, йде в ґрунт, а інші вивітрюються.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео