Лікар-епідеміолог з Чорткова: «Червона зона» – це наслідок безвідповідального ставлення людей до карантину» (відео)

213

У зв’язку із запровадженням на території Чорткова «червоної зони» ми розпитали у завідувача епідеміологічного відділу Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Олега Голінатого про доцільність посилення карантину та загальну епідситуацію на території нашого краю. 

- Згідно з постановою Кабміну, з 31 серпня Чортків увійшов у так звану «червону зону» карантинних обмежень. Попри це, чимало жителів громади не вірять у необхідність жорстких обмежень. Що можете сказати про таке ставлення до коронавірусу?

- Як епідеміолог можу сказати, що це - абсолютне безвідповідальне ставлення до карантинних заходів, які могли хоча б трішки стримати поширення ковіду на теренах Чорткова. Свідчить це про те, що люди не дають собі звіту, що відбувається. Для прикладу, статистика, яка чітко підтвердить те, що є насправді. За останні 5-7 днів кількість випадків вимірюється десятками – від 30 до 50 кожного дня.

Окрім того, кількість хворих, які потребують госпіталізації, теж невпинно зростає. Це означає, що спеціалізоване інфекційне відділення заповнене на всі 100%.

Вже обладнаний провізорний госпіталь на базі двох відділень Чортківської ЦКРЛ у Заводському. Як відомо, там є приміщення, де розташовані два відділення – ендокринологічне та неврологічне. Обидва перепрофільовані під прийом хворих на ковід. Мушу вас запевнити, цей госпіталь заповнений більш ніж на 70%.

- Тобто, госпіталізація відбувається вже тоді, коли є важка форма перебігу захворювання?

- Коли є середній та важкий перебіг ковіду, у таких людей часто виявляється пневмонія на комп’ютерній томографії й вони вимагають більш ефективного лікування. Іноді без кисню лікування неможливе.

- Скажіть, будь ласка, скільки в середньому тестують людей?

- Чортківський район, мабуть, в передовиках. Кожного дня ми відправляємо від 70 до 100 проб у вірусологічну лабораторію у Тернопіль.

- Частіше зараз чуємо «все працює, а школи і садочки – ні, несправедливо». Чому закриття навчальних закладів під час карантину так важливо?

- Школи і садочки – це місця великого скупчення дітей, які дуже часто хворіють безсимптомно, але є носіями вірусу. Отже, епідпроцес, який і так важко назвати контрольованим, може вийти за рамки контрольних цифр. Відтак, зіткнемося з проблемою, що не зможемо госпіталізувати усіх людей, яким це буде необхідно.

Інші заклади теж обмежені у своїй роботі. Я розумію, що дещо не виконується. Але є відповідні органи, які мають на це реагувати – Держпродспоживслужба та поліція. Якщо чітко вказано, що діяльність цих закладів заборонена у «червоній зоні», то вони повинні контролювати та накладати штрафи.

- Проаналізувавши ситуацію із ковідом, на вашу думку, яка ймовірність того, що після 15 вересня Чортківська громада вийде із «червоної зони»?

- Мій прогноз песимістичний, враховуючи, що всі карантинні заходи не виконується. Люди, звісно, більше дотримуються норм, але все-таки не повною мірою. Мій прогноз невтішний, хоча цілком реально, якщо цифри захворюваності буде знижено, ми зможемо перейти в «помаранчеву зону».

Все це залежить від самих людей. Вони повинні відповідально ставитись до того, що запроваджує Кабінет Міністрів, до тих вимог, що діють «червоній зоні».

Фото – скріншот з відео

Вибір читачів за тиждень

Відео