Віра Олександрович

Учням початкової школи у Тернополі дозволили ходити на навчання усім класом

Covid-19. Coronavirus Outbreak Design with Virus Cell in Microscopic View on Green Background. Vector Illustration Template on Dangerous SARS Epidemic Theme for Promotional Banner or Flyer.

Показник захворюваності на COVID-19 у Тернополі вже кілька днів відповідає «червоній» зоні. Попри це, учням 1-4 класів дозволили відвідувати заняття цілими класами.

Таке рішення ухвалили 2 вересня на засіданні Штабу із ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру на території Тернопільської міської територіальної громади. Трансляції наради в інтернеті цього разу не було.

Що цікаво, головував на зібранні Владислав Стемковський – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, нині - начальник штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Нагадаємо, у мера Сергія Надала діагностували COVID-19, тож він працює вдома і був із членами Штабу на відеозв’язку. Про епідемічну ситуацію традиційно доповів Володимир Паничев – заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» у Тернопільській області.

- За останні 14 днів зріс показник захворюваності на 100 тисяч населення, - каже він. – Фактично він із 30 серпня відповідає «червоній» зоні. Середня кількість тестувань ПЛР та ІФА на 100 тисяч населення наразі складає 109.

Натомість про стан захворюваності на коронавірусну хворобу у нашому місті та забезпеченість лікувально-профілактичних закладів першої та другої хвилі, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19, присутнім розповів Василь Даньчак – начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення.

- Маємо 175-й день карантину, - каже він. - На території Тернопільської міської територіальної громади епідемічна ситуація щодо захворюваності на COVID-19 продовжує ускладнюватися. Так, уже зареєстрували 1691 лабораторно підтверджений випадок COVID-19 методом ПЛР.

Стурбованість у Василя Даньчака викликало і зростання захворюваності серед медичних працівників. Наразі є 81 випадок, причому активно хворих (2 вересня – прим.) – 28 фахівців.

- Критеріїв оцінки епідеміологічної небезпеки є кілька. Наприклад, завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, - нагадує пан Даньчак. - На території громади сьогодні було 43,6%, тобто менше половини. Окрім того, середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА у місті становить – 109,7 на 100 тисяч населення, а має бути не менш як 24.

Втім, показник захворюваності на коронавірус у Тернополі за останні 14 днів зріс до 249,6 на 100 тис. населення. Варто уточнити, що від 120 до 240 – це «помаранчевий» рівень небезпеки поширення інфекції, а понад 240 – уже «червоний». Попри це, члени Штабу одноголосно підтримали пропозицію начальниці міського управління освіти і науки Ольги Похиляк. Вона розповіла про масові письмові звернення батьків щодо організації освітнього процесу в учнів 1-4-х і 5-11 класів в умовах карантину «помаранчевої» зони. І на засіданні Штабу вирішили:

А) управлінню освіти і науки, керівникам загальної середньої освіти у «помаранчевій» зоні організувати освітній процес у закладах для учнів 5-11 класів шляхом змішаного навчання, через день, поділивши класи, із наповнюваністю понад 20 осіб, на групи;

Б) учням 1-4 класів дозволити відвідувати заняття цілими класами, за умови запровадження двозмінного навчання, розмежування часу щодо початку занять, тривалості перерв, аби уникнути скупчення школярів із дотриманням протиепідемічних заходів;

В) суворо дотримуватися протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням COVID-2019.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео