Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини нагадали: платити тепер треба на 61 гривню більше

Гроші2

Мінімальний розмір єдиного внеску зріс на 60,94 грн, нагадали жителям Тернопільщини у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області. Тож платити тепер щомісяця треба більше.

Зауважимо, внесли зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», яким передбачили збільшення мінімальної заробітної плати із 1 вересня поточного року до 5000 грн на місяць. Тож, відповідно до Закону України від 08.07.2020 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464): - максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок; - мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, що визначений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Відповідно мінімальний страховий внесок з Єдиного внеску у 2020 р. становить: - з 1 січня по 31 серпня 4723 х 22% = 1 039,06 грн; - з 1 вересня по 31 грудня 5000 х 22% = 1 100 грн.

Максимальна база для нарахування ЄВ у 2020 році: - з 1 січня по 31 серпня – 70 845 грн; - з 1 вересня по 31 грудня – 75 000 грн.

Додамо, згідно зі ст. 7 Закону №2464 єдиний внесок нараховують для фізичних осіб-підприємців (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературне, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності та членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, – на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, – на суму, що визначається такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

- Відтак для фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і членів фермерського господарства із 1 вересня 2020 року мінімальна сума єдиного внеску на місяць становить 1 100 (5000 х 22%), - уточнюють у податковій.

Власне, це – не всі новації останнього часу. Так, підприємці-платники єдиного податку II-IV груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формах при продажу товарів, наданні послуг, зобов’язані проводити їх через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або програмні РРО з роздрукуванням відповідних документів.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео