Олег Снітовський

Іконописець з Тернопільщини показав своє мистецтво «Із янголом на плечі» (фоторепортаж)

Заставка01

«Із янголом на плечі» - така назва авторської виставки відомого іконописця з Чорткова, заслуженого майстра народної творчості України Володимира Шерстія, яку він презентував цього тижня в обласному художньому музеї в Тернополі.

Фото01
Фото01

Відкриваючи виставку творів самобутнього митця, директор художнього музею Ігор Дуда зазначив, що роботи на сакральну тематику Володимира Шерстія вже давно відомі як в Україні, так і за кордоном.

Фото02
Фото02

- Нині Володимир Шерстій презентує твори, які люди бачили у багатьох країнах. Традиція іконописання в Україні була перервана свого часу, після приходу «визволителів». Але вона продовжилася у діаспорі, де серед іконописців було багато вихідців із Тернопільщини. А за часів Незалежності художники повернулися до цієї сакральної теми, почали розписувати церкви, писати ікони, створювати іконостаси.

фото03
фото03

фото04
фото04

 

- Поступово заповнюється та прогалина, яка була в українському мистецтві. І приємно, що наш земляк, Володимир Шерстій – один із тих, хто високопрофесійно працює над сакральною тематикою, даруючи нам отакі прекрасні, одухотворені роботи, - підкреслив Ігор Дуда.

фото05
фото05

Благословляючи виставку і подальшу творчість Володимира Шерстія, владика Теодор, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ відзначив потужну енергетику, яка йде від кожного твору митця.

Фото06
Фото06

- Дуже приємно у такій повноті побачити ці прекрасні твори сакрального мистецтва, роботи, створені Володимиром Шерстієм. Ця виставка особлива, бо сакральне мистецтво сприймається не тільки розумом, воно сприймається й серцем. Тому так трепетно виглядає  кожна ікона, написана Володимиром Шерстієм. Бажаю йому, аби він ще багато-багато років міг трудитися і дарувати своє мистецтво не тільки тут, в Україні, але й в інших країнах. Вірю, що через його творчість світ відкриватиме наше українське мистецтво та багатство нашої душі, - сказав владика Теодор. 

Фото07
Фото07

Сам же митець, роздумуючи над своєю творчістю, каже, що – це глибина його душі, чистота помислів, які просто вибухають кольорами.

Фото08
Фото08

- Народився у селі Гнилички Підволочиського району у сім’ї сільських інтелігентів… Коли закривались церкви, плюндрувалась наша віра, а з нас виховували атеїстів і гадки не могло бути про навчання іконопису. Десятки років по крупинці вишукував інформацію з іконографії і накопичував у своїй душі.

фото09
фото09

- Такі були перші кроки до самоосвіти з церковного малярства. З Божою поміччю сталося так, що мою першу виставку, яку презентував у Бразилії, відвідав Блаженнійший владика Любомир Гузар і з його благословення почався мій творчий шлях. Тоді мої виставки відбувалися у всіх культурних осередках столиці одного із штатів в Бразилії, а також в Центрі української культури Бразилії у місті Продентополіс.

Фото10
Фото10

Одну із робіт було подаровано Папі Римському Бенедикту. На превеликий жаль, мені не послано ні мистецьких шкіл, ні наставників, віз пізнання світу мистецтва тягну самотужки, тільки Боже провидіння водить моєю рукою, - зазначив заслужений майстер народної творчості України, іконописець Володимир Шерстій.

Фото11
Фото11

Привітали талановитого митця його колеги, народний художник України Богдан Ткачик, заслужений художник України Микола Шевчук, начальник обласного управління культури Григорій Шергей, гості з Києва, Підволочиського району, Чорткова, друзі та рідні.

Фото12 (2)
Фото12 (2)

Фото13
Фото13

Фото14
Фото14

Виставка Володимир Шерстія діятиме в обласному художньому музеї до середини вересня.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео