Оксана Бучко

Тернопільські педагоги на доплати за додаткову роботу в умовах пандемії можуть чекати лише з надією

8d9162297329f8ff

Виділити кошти на освіту в умовах пандемії пропонують у Верховній Раді. Тож тернопільські педагоги можуть хоча б сподіватись на доплати, якщо мова про їх отримання – поза межами реалій сьогодення.

Проект постанови, яким передбачили звернення до Кабінету Міністрів щодо вжиття невідкладних заходів для безпечного навчального процесу і якісної освіти в умовах карантину, зареєстрували у Верховній Раді, йдеться на osvita.ua. Усім відомо, що навчання в умовах пандемії – це соціальне дистанціювання, уникнення скупчення та мінімізація контактування з іншими особами, що передбачає поділ класів та груп. А це у свою чергу тягне за собою очевидну потребу у додаткових ставках вчителів, вихователів, зазначають автори постанови.

За визначенням депутатів, головною проблемою є те, що школи та заклади освіти не готові до початку навчального року через різну фінансову спроможність місцевих бюджетів. Тому пропонують зробити перерозподіл видатків з Фонду боротьби з COVID-19, з метою вжиття заходів для забезпечення безпечного навчального процесу і якісної освіти в умовах карантину, йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови.

У разі ухвалення постанови, Кабінету Міністрів рекомендують здійснити додаткові доплати у розмірі понад 6 млрд грн до заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам державної та комунальної форм власності за додаткове навчальне навантаження в умовах дистанційного та змішаного навчання на період до кінця 2020 року.

Окрім того, ще 3 млрд 375 млн грн запропонують передбачити на технічне забезпечення дистанційного навчання в умовах карантинних заходів уряду. А 1 млрд 90 млн грн – для закупівлі засобів індивідуального захисту для працівників закладів освіти та здобувачів освіти на період до кінця 2020 року.

Нагадаємо, у Тернополі учні вчаться через день через відсутність згаданих вище доплат вчителям. Уряд, який би мав допомогти фінансово школах на місцях, лише слідкує за виконанням обмежень червоної зони, а поліція штрафує директорів за проведення навчання для дітей. Це у той час, коли в місті діє рішення про скасування  червоної зони, якого ніхто не відміняв.

Також очільник області обурений протестами проти заборони працювати у той час, як сам довіряв на  місцях приймати рішення від початку карантину.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео