Тернополянам на замітку: чого не можна робити після дайвінгу

A diver swims at the Ras Um Sid site, near Sharm El-Sheikh

Ми уже розповідали про користь плавання та про лікувальний ефект, який відчувають дайвери. Продовжуючи цю тему, варто виокремити заборони стосовно тих чи інших дій уже безпосередньо після занурень. Сьогодні говоритимемо про масаж та його наслідки у даній ситуації.

Одразу після занурення на масажні процедури відправлятись не слід. В результаті масажу може виникнути біль у м’язах, який легко переплутати з одним із симптомів ДКХ (декомпресійної хвороби). Або, навпаки, не розпізнати ДКХ, списавши все на наслідки масажу.

Більш спірна теза — масажу слід уникати, щоб звести до мінімуму утворення мікробульбашок. Існує теорія про те, що масаж може спровокувати утворення мікробульбашок і, згодом, привести до виникнення бульбашок в тканинах.

І, нарешті, третій аргумент — масаж може поліпшити кровообіг, і тим або прискорити виведення газу з тканин, або привести до утворення бульбашок і подальших проблем.

Якщо ж говорити на чистоту, то відомо, що у фахівців немає точного розуміння, як масаж впливає на ваш організм після дайвінгу. Проте, рекомендують відмовитися від масажу після занурення, щоб звести до мінімуму ймовірність змішування симптомів і постановки неправильного діагнозу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео