20 Жовтня 2021, Середа


Погода
Ще один по-справжньому теплий жовтневий день обіцяють тернополянам

Терміново Фотофакт
На одному з проспектів Тернополя сталась серйозна аварія (фотофакт)

Анонс Це цікаво
Тернополян кличуть на зустріч із найкращою вчителькою фізкультури

Фоторепортаж
Тернопільщину відвідав відомий журналіст та письменник (фото)

У кожній лікарні на Тернопільщині вже використовують по тонні кисню на добу (фото)

Фоторепортаж
У Тернополі презентували новий кліп відомого українського співака (фото)

«Підроблені сертифікати краще вже повикидати»: від завтра поліція розпочне масові перевірки дотримання нових обмежень

У Тернополі розкажуть, як правильно бігати короткі дистанції

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Спортсмени з Тернопільщини здобули призові місця на Всеукраїнському турнірі з вільної боротьби

У Тернополі провели змагання з шашок серед спортсменів з порушенням слуху

Суд за ДТП 15-річної давності: що нового у справі Струня (фото)

Посли країн Великої сімки зустрілися з тернопільськими підприємцями (фото)

На одній з вулиць Тернополя рух транспорту буде обмежено

Володимир Труш: «Тернопільщина твердо летить у «червону» зону» (фото)

Журналіст розкритикував перше місце Тернополя у рейтингу комфортності міст

Це цікаво
Кожен тернополянин може наповнити Вікіпедію та отримати за це подарунок

Пожежу, що виникла в одному з житлових будинків у Тернополі, вчасно ліквідували

На Тернопільщині дехто зможе отримати державні гранти

Відео
У Тернополі поліція з сиреною та гучномовцем супроводжувала жінку до хворої доньки (відео)

У працівників харчоблоків освітніх закладів Тернопільщини виявили стафілокок

Дві водонапірні вежі на Тернопільщині стали на два метри вищими (фото)

Як від завтра можна буде їздити в інші області: МОЗ відповідає на найчастіші питання

Креативну ідею школяра реалізували у Тернополі

Фоторепортаж
Тернополянам провели віртуальну екскурсію у кризову кімнату для жертв домашнього насильства (фото)

Українську малину продаватимуть у США та Канаді (Агроновини)

Дипломи тернополян про вищу освіту можуть стати недійсними

Камери відеонагляду зроблять безпечнішим місцевий ринок на Тернопільщині

Один з терцентрів Тернопільської області – на ізоляції

Фоторепортаж
У Тернополі стартував сезон квашеної капусти (фото)

Фоторепортаж
На Тернопільщині намагаються ліквідувати масштабну пожежу площею близько 2 500 метрів квадратних (фото)

У Тернополі хлопчину ударило струмом, коли він відчиняв двері з домофоном

Прокурори з Тернопільщини курують справу хабарника з Управління Держпраці сусідньої області (фото)

Сім’ї Тернопільщини можуть тимчасово стати вихователями дітей, які потребують захисту

Юний тернополянин здобув перемогу у турнірі з вільної боротьби (фото)

У Тернополі постане перед судом група осіб, що виготовляла та збувала психоактивний наркотик

Анонс
У Тернополі відбудеться персональна виставка кременецької художниці Тетяни Балбус

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Деталі ліпнини (фото)

Всю роботу у Тернополі традиційно відклали на п’ятницю, 29 жовтня

На Тернопільщині – ще 14 смертей від COVID-19

На Тернопільщині продуктова гордість нації – найдешевша в Україні

Тернополяни зможуть полетіти зі Львова ще двома лоукостами

У Тернополі автомобіль збив рекламну конструкцію

Це цікаво
20 жовтня в історії Тернопільщини

19 Жовтня 2021, Вівторок


Погода
Погода в Тернополі 20 жовтня

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Двері з позаминулого століття на Острозького (фото)

Фотофакт Це цікаво
Шкільний «курятник», бублик посеред уроку, кава в директора й телефонна будка на коридорі – родзинки шостої школи-ліцею у Тернополі (фотофакт)

Відео Фоторепортаж
Мелінда Сіммонс вперше перевірила на Тернопільщині, як реформи впливають на життя людей (фото, відео)

Депутатів Тернопільської райради почали скликати через соціальні мережі

Школярі у громаді на Тернопільщині будуть писати на нових дошках

Мешканці Тернопільщини можуть пройти швидкий тест на відповідальність

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Фермер вирощує понад 200 сортів винограду (Агроновини)

200 сортів винограду вирощує на присадибній ділянці Роман Єфименко у селі Лисогірка Летичівського району, що на Хмельниччині. 

У його колекції гігантські сорти, одна ягода в яких важить 30 грамів, а гроно досягає ваги у півтора-два кілограми. Про це пише agronews.ua. 

– Перші сорти винограду посадив 12 років тому. З того часу потихеньку почали збирати свою колекцію. Виноград – це така культура, яку треба доглядати 365 днів в рік, – наголосив фермер.

У колекції Романа Єфименка є столові, мускатні, десертні, кишмишні, винні сорти винограду тощо. Серед них є сорти з великими гронами масою 1,5-2 кілограми або ж з великими ягодами, кожна з яких має вагу 30 грамів та розміри більше як 5 копійок.

– Найбільші ягоди цього року – це в нас Дар’я, теж її буде під 30 грамів, тобувський рожевий, в кожного винограду є свої плюси і свої мінуси. Монарх велика ягода. Але велика ягода – це не завжди гарний смак. Хочеться, щоб була не тільки велика ягода, але й щоб велика грона і щоб на кущі був досить таки непоганий врожай, – каже Роман Єфименко.

Свою колекцію винограду Роман Єфименко формував, виходячи з якостей винограду та його адаптації до умов регіону. Зокрема, сорти з Херсонщини та Одещини гарно пристосовані до клімату, тому й дають гарний врожай, каже чоловік. Додає, має сорти з різних куточків світу.

– Є японські сорти, є американські кишмишні сорти, багато українських сортів. Останніми роками у нас клімат стає сприятливим до вирощування винограду, – розповідає фермер.

При належному догляді з одного куща винограду можна зібрати від 20 до 40 кілограмів плодів. У наступні кілька років чоловік планує збирати три-чотири тонни винограду з присадибної ділянки. Мріє про власну виноробню.

Роман Єфименко додає, що за певних температурних умов зберігання зрізані десертні грона винограду можна подавати у свіжому вигляді на новорічний стіл та навіть скуштувати у березні.

Українська фермерка виготовляє рекордну кількість сортів сирів: 50 видів

Навчитися виготовляти десятки видів італійських, нідерландських та інших сирів та пропонувати асортимент продукції не гірший, ніж у дорогому європейському магазині змогла жителька села Світязь Шацького району, що на Волині Лариса Шелуха.

Про це повідомляє «Волинь Online», пише agronews.ua. 

Маючи освіту бухгалтера, вона з 1994 року разом з чоловіком Юрієм займалася торгівлею, продаючи молочну продукцію на ринках. Задум робити власні сири у підприємниці виник давно, понад десять років тому, однак навчатися сироварінню жінка розпочала лише два роки тому. Коли вона вирішила займатися виготовленням сирів, чоловік підтримав цю ініціативу.

– Стартовий капітал збирали власними силами разом із чоловіком, маючи своє приміщення. Ми взяли у кредит маленьку сироварню та потрохи виготовляємо сири. Програм, які сприяли б підприємцям у таких справах, на жаль, немає. Раніше цей напрям не розвивався, не існувало онлайн-шкіл, не було у продажі італійських, французьких та нідерландських заквасок. Я вже два роки навчаюся в онлайн-школі, навчалася всього з нуля, самотужки і продовжую надалі. Мені це дуже подобається. Спочатку хотілося набути знання, щоб все вдавалося. Тепер, коли відкриваю камеру дозрівання, почуваюся як в дорогому італійському магазині. Я вмію виготовляти 50 сортів сиру, лише з білою цвіллю можу виготовляти з десяток сирів. Наприклад,  дуже докладно вивчила всі бактерії – можу не пам’ятати якісь дрібниці, але у будь-який час запитай мене, до якого сиру яка бактерія потрібна, і я розповім. Закваска для різних сирів може бути однаковою, але в тій самій заквасці може бути різний склад бактерій. Вони добре зберігаються у морозильнику, – розповідає підприємниця.

– Використовую цільне незбиране молоко. Заводи навпаки збирають жир, тому їхній сир «гумовий», дубовий, містить багато хімії. Ми беремо свіже гарне молоко у перевірених людей, щомісяця здаємо його на аналізи, і з цільного молока робимо сир. Тому він м’який та смачний. Молоко нам привозять з навколишніх сіл, у Світязі нині дуже мало корів, – розповідає вона.

Постачальників довелося навчити охолоджувати молоко. Дехто з них придбав морозильні камери для того, щоб молоко не псувалося. Наприклад, 10 літрів молока не можна ставити на ніч у звичайний холодильник, адже він не охолодить до 4 градусів такий великий об’єм. Натомість потрібно ставити його у морозильну камеру, знизити температуру до 2-3 градусів, а тоді ставити у холодильник. Іноді молоко виявляється придатним лише до виготовлення кисломолочного сиру.

– Саме приготування сирів займає небагато часу, але більше триває підготовка молока, дезінфекція каструль. Ми все постійно дезінфікуємо, усе повинно бути чистим, адже це молочна продукція. Працювати потрібно швидко – пастеризувати, охолоджувати, щоб не підвищилася кислотність молока. Сир – це 3-4 години, визрівання триває від 15-20 днів до шести місяців. Наприклад, грана падано – це, як мінімум, шість місяців, брі – мінімум 14-15 днів. Я наразі не роблю великої кількості сирів – роблю головку одного, головку – іншого. Питання також у попиті – якісний сир не може бути дешевим. Натуральний сир не може коштувати 100 гривень за кілограм. Молоко я купую, до прикладу, за 120-150 гривень за 10 літрів, а з 10 літрів виходить кілограм сиру, він визріває, втрачає вагу і має 800-900 грамів», – розповіла сироварниця.

Фото з допису

238

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
rek
Схожі матеріали

Інші публікації автора