На Тернопільщині безкоштовно допомагають переміщеним особам вирішити правові проблеми

завантаження

На сьогодні в Україні, за даними Мінсоцполітики, обліковано понад 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим. Більшість правових проблем, з якими стикаються ВПО, однакові для тих, хто переїхав на Львівщину або Тернопільщину, у Херсонську область чи Донецьку. 

З січня 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто ці категорії можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які співпрацюють з системою БПД. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру.  Для цього треба звернутися до одного з офісів системи БПД. Так, у Донецькій області працюють 23 центри та бюро правової допомоги, тоді як у Тернопільській – 17 точок доступу до БПД. Починаючи з 2017 року, фахівці системи БПД Донеччини прийняли понад 6,9 тис. рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги за письмовими зверненнями від внутрішньо переміщених осіб, в цей же час фахівці Тернопільщини зареєстрували близько пів тисячі звернень.

– Особливість системи БПД Донецької області в тому, що внутрішньо переміщені особи – найпоширеніша категорія клієнтів. Вони становлять понад 51%. Надання правової допомоги ВПО має свою специфіку. Тому ми постійно проводимо навчання фахівців системи БПД та адвокатів, які надають вторинну правову допомогу цій категорії громадян, – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Найчастіше переміщені потребують допомоги у вирішенні різного роду спорів у сфері цивільного законодавства, а також з питань їхнього соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та трудового права. До юристів системи БПД часто звертаються внутрішньо переміщені особи з питань відмови Пенсійного фонду у призначені пенсії, в тому числі на пільгових умовах, у зв’язку з неприйняттям довідок з тимчасово окупованих територій. Багато звернень щодо отримання соціальних допомог, підтвердження фактів, що мають юридичне значення – народження чи смерті особи на непідконтрольній території тощо. Такого роду питання є спільною проблемою усіх внутрішньо переміщених осіб, незалежно від місця їх проживання сьогодні. Тому система безоплатної правової допомоги стикається з викликами одного роду як на Донеччині, та і на Тернопільщині.

Щоб наблизити правову допомогу до жителів непідконтрольних Україні територій, на контрольних пунктах в’їзду-виїзду «Майорськ», «Новотроїцьке» та  «Мар’їнка» працюють фахівці системи БПД Донеччини. Починаючи з 2017 року, вони понад 1,3 тис. разів виїжджали на КПВВ, де надали юридичні консультації понад 5,7 тис. громадянам. Про все це представники ЗМІ з Буковини, Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Волині, Хмельниччини та інших регіонів України дізналися під час престуру «Надання правової допомоги учасникам бойових дій та внутрішньо переміщеним особам», який організував Координаційний центр з надання правової допомоги за підтримки «Української ініціативи громадської довіри» (UCBI).

Довідково. Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи мають подати такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу; реєстраційний номер облікової картки платника податків такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Надати документи можна не лише особисто звернувшись до одного з місцевих центрів з надання БВПД,  а й через електронні засоби зв’язку (адреси та електронні пошти центрів з надання БВПД можна дізнатися на офіційному сайті системи БПД за посиланням.

Отримати безоплатну первинну правову допомогу (юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань) можна:

– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103

– у месенджері фейсбук-сторінки системи БПД; 

– скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням. 

Прочитати правові консультації можна:

– у правничій вікіпедії WikiLegalAid;

– скориставшись мобільним застосунком «Твоє право», перейшовши за посиланням. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео