Лекція в парку та на кладовищі – у Кременці провели унікальний захід (фото, відео)

IMG-1813

У Кременці відбувся освітній семінар «Простір спадщини: єврейський цвинтар і міська історія». Захід був розрахований на краєзнавців, працівників музеїв та вчителів суспільно-гуманітарних дисциплін. Проте відвідали його й інші кременчани, котрим не байдужа тема голокосту євреїв та історія єврейської громади у місті. Спочатку семінар планували провести у районному будинку культури. У зв’язку з тим, що за час організації Кременець потрапив у «помаранчеву» зону, лекцію перенесли у парк, а практичну частину провели на єврейському кладовищі.

Цікаву та пізнавальну лекцію про єврейський цвинтар як частину історичної спадщини регіону провела фахівець з юдаїстики Тетяна Федорів. Слухачі схвально прийняли її роз’яснення та спосіб донесення інформації.

IMG-1786
IMG-1786

IMG-1797
IMG-1797

Після цього аудиторії запропонували перегляд документального фільму про життя єврейської громади у Кременці до початку Другої світової війни. Стрічка викликала у глядачів жваве обговорення, навіть, дискусію, котра, попри те, наблизила учасників до істини.

Після лекції учасники семінару вирушили на єврейський цвинтар для практичного заняття з дослідження надгробків. Слухачів вразили знання та досвід Тетяни Федорів, а науковицю масштаби та матеріал для отримання неоціненних даних на кладовищі.

– Вперше побувала на єврейському кладовищі у Кременці. Щось чула, щось читала, але побачити на власні очі цю неймовірну пам’ятку – це геть інше. Як подає туристичний путівник по місту, кременецькому єврейському цвинтарю вже пів тисячі років. Воно займає площу понад два гектари. Від себе додам, що масштаби дійсно вражаючі. До того ж – цей цвинтар має «класичне» розташування – на стрімкому пагорбі. Саме така місцевість найчастіше відводилась під єврейське кладовище, оскільки була непридатною для рільництва та будівництва. І як зазначив пан Микола Матвіюк, саме цей рельєф «зберіг» цвинтар від знищення під час нацистської окупації міста. «Незручний» рельєф не сприяв руйнуванню та вивезенню надгробків, як будматеріалу для доріг та хідників. На сьогодні єврейський цвинтар міста Кременець, за різними даними, налічує від 7 до 12 тисяч надгробків, – поділилася враженнями Тетяна Федорів.

Нагадаємо, організатор семінару Фонд «ESJF» Східна Європа (Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ) розпочав свою діяльність у 2015 році. Основним ресурсом фінансування Фонду є Міністерство Закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Основною метою діяльності є захист та збереження єврейських кладовищ у країнах Східної Європи. З початку своєї діяльності наш Фонд привів до ладу понад 100 єврейських кладовищ в Україні, чимало з них на Тернопільщині.

IMG-1816
IMG-1816

Фото та відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео