Оксана Бучко

Тернополянам нагадують, як платити податок на нерухоме майно

5fD2JtUV4VPBKHtupcg3

Тернополяни, які є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - це фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (ст. 266 Податкового кодексу України – далі ПКУ). Базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).

У разі якщо нерухомість - у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку. Якщо ж нерухомість - у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановили у суді.

Суму податку розраховують контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів та відповідної ставки, встановленої за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. метр бази оподаткування.  Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року, що настає за базовим календарним роком. Фізичними особами сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Також можна отримати пільги на оплату такого податку згідно з підпунктом 266.4 1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ - у вигляді зменшення бази оподаткування нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України. Пільги з податку для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео