Орест Сарматський

Фермерка створила найбільший в Україні сад хурми із 60 сортів з усього світу (Агроновини)

2601 (Copy)

Єдиний і найбільший в Україні великий сад хурми знаходиться на Закарпатті.

Його засновниця – фермерка, жителька Виноградова, – вже давно захоплюється цим фруктом. В її величезному саду росте 60 сортів хурми.

Про це пише agronews.ua.

Загалом у саду росте 270 дерев та 60 сортів хурми . Цією справою займається більше десятка років. Єдиний в Україні великий сад хурми знаходиться саме на Закарпатті у місті Виноградів.

А займається цим жінка, яка 18 років тому зрозуміла – садівництво, це улюблена справа життя. Тоді з них прижилося лише менше половини дерев.

Через соціальні мережі пані Наталія познайомилася із поціновувачами та любителями вирощування хурми у цілому світі.

На Харківщині створили єдиний в Україні розсадник рідкісних ягідних рослин

Біля селища Васищеве Харківського району працює єдиний в Україні розсадник рідкісних ягідних рослин, розповіла кандидатка сільськогосподарських наук, консультантка з органічного землеробства Лариса Шедєй.

Про це пише agronews.ua.

Розсадник, який було закладено два року тому, вступив у плодоносний період. Тут вже вирощують жимолость, смородину золотисту, шипшину, актинідію, іргу канадську, гумі або лох багатоквітковий, шефердію, мушмулу германську та кизил.

Це малопоширені, але перспективні для аграріїв нішеві культури.

2602 (Copy)
2602 (Copy)

Так, гумі – це високоврожайний плодовий листопадний деревовидний чагарник висотою близько 1,5-2м и до 2м в діаметрі.

В червні гумі покривається медоносними блідо-рожевими квітами, які звисають з гілок, як сережки. Пізніше починається плодоношення не великими, схожими на кизил, овальними соковитими ягідками червоного кольору, які мають лікувальні властивості і за корисними властивостями не поступаються ягодам обліпихи.

Мушмула – найближчий родич глоду, айви і груші. Плоди відрізняються тим що мають круглу форму, коричневий колір і м’якоть кисло-солодка, але терпка. Щоб плоди стали м’якими і найбільш готовими до споживання, їх збирають тільки після першого морозу.

Якщо морозу чекати немає сенсу, їх збирають і зберігають у міцному соляному розчині. В такому вигляді їх можна зберігати в прохолодному місці декілька тижнів, і тільки після цього його можна їсти – він набуває свій смак, а центр стає м’яким і приємним. Багато описують смак германської мушмули, як схожий на яблучне пюре.

Це зараз для нас цей фрукт є чимось незвичайним і екзотичним, але всього років сто тому, для європейців він був цілком звичайним, люди їли його плоди у свіжому вигляді, робили з мушмули десерти і варення.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео