Олег Снітовський

Художник з Тернополя передав сільському музею портрет першої жінки-галичанки, яка сіла за кермо автомобіля (фоторепортаж)

Заставка01 (Copy)

Перший місяць осені уже традиційно на Тернопільщині проходить під знаком вшанування всесвітньовідомої співачки, уродженки нашого краю Соломії Крушельницької.

01 (Copy)
01 (Copy)

Ось і 23 вересня, у 128-й день народження славетної української оперної співачки у меморіальному музеї Соломії Крушельницької, що у селі Біла під Тернополем, відбулася непересічна подія.

Сюди, із дотриманням усіх протиепідемічних вимог прийшли люди, для яких небайдуже усе дотичне до життя і творчості уславленої землячки.

Справжньою мистецькою окрасою цьогорічного свята стала урочиста передача в музей портрета Соломії Крушельницької, автор якого - художник з Тернополя Олег Кіналь.

02 (Copy)
02 (Copy)

- Поштовхом до створення цього портрета стала пісня «Соломія», яку написав тернопільський поет Володимир Карагодін, - розповідає Олег Кіналь. - Бачите, на цьому полотні Соломія Крушельницька усміхнена, як кажуть, з «іскринкою» в очах, красива, ніжна, якою вона і насправді була.

03 (Copy)
03 (Copy)

Коли вона гуляла із чоловіком, адвокатом Чезаре Річчоні, мером італійського В’яреджо, то пів міста збігалося подивитися на цю чудову пару. До речі, у цьому місті на березі моря вони мешкали у будинку, який згодом усі знали як віллу «Salome». Там прожили разом майже 30 років, до смерті Чезаре.

15 (Copy)
15 (Copy)

- Це був щасливий шлюб… Соломія була самодостатньою жінкою, талановитою, яскравою. Між іншим, вона першою серед українок сіла за кермо, і її сучасників дуже вражало, як добре вона водила автомобіль, - сказав Олег Кіналь.

Приймаючи портрет, цей мистецький дар, директор музею у Білій Надія Зюбровська зазначила, що подружжя Кіналів – Олег та Наталя, одні із перших в області оприлюднили невідомі досі цікаві факти із життя Соломії Крушельницької, створили серію буклетів, листівок, фотоальбомів «Земля любові нашої», де значне місце присвячено славетній землячці.

08 (Copy)
08 (Copy)

- На початку 2000-х ми працювали з архівами Італії, Аргентини…Збирали буквально фрагментарно усе, що стосувалося Соломії Крушельницької, - розповідає дизайнер, видавець, культуролог, дослідниця життя і творчості Соломії Крушельницької тернополянка Наталя Кіналь. – То були відгуки світових мистецтвознавців. Усі вони сходилися на тому, що це був неповторний голос, настільки дивовижний, що саме тільки наша землячка зі своїм артистизмом могла передати експресію і Пуччіні, і Вагнера.

04 (Copy)
04 (Copy)

16 (Copy)
16 (Copy)

Вона була неперевершена у їхніх операх. В одному із тернопільських видань ми написали першу статтю про неї, як про жінку, примадонну, з якою не могли навіть конкурувати інші співачки, настільки вона мала дивовижний талант.

05 (Copy)
05 (Copy)

14 (Copy)
14 (Copy)

До речі, це була єдина жінка початку 20-го століття, яка підкорила своїм голосом увесь світ. Нам вдалося віднайти деякі записи її творів, створили родовід Соломії, передали у цей музей.

12 (Copy)
12 (Copy)

13 (Copy)
13 (Copy)

А рід був надзвичайно потужний, кілька священників, письменники-полоністи, непересічні люди, особистості, що, напевно й передалося і Соломії Крушельницькій. А коріння роду Крушельницьких простежується з 1395 року, коли Володимир Ягайло надав шляхетські привілеї. Цікаво, що Соломія сама, без усіляких рекомендацій поїхала до Львова, аби отримати музичну освіту.

Характерно, що згодом у її дипломі було зазначено: «має усі дані, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени», - розповіла Наталя Кіналь.

06 (Copy)
06 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

Того дня гості, знавці біографії Соломії Крушельницької наводили цікаві факти з її сценічного життя, яке було дуже насиченим. Адже уже в 23 роки Соломія співала в театрах Італії, згодом об’їздила з гастролями півсвіту – від країн Європи до США та Південної Америки, від Санкт-Петербургу до Буенос-Айресу. У її концертній програмі завжди лунала українська пісня.

10 (Copy)
10 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

Соломію Крушельницьку, громадянку Італії, 1939 року у Львові застала війна. «Визволителі» забрали її львівський будинок, залишивши власниці лише частину помешкання (зараз там музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької ). Співачка так і не змогла виїхати за кордон і під пильним оком радянської влади пережила війну, працювала у стінах Львівської консерваторії.

Померла мало не у злиднях у 1952 році у Львові…

А ще у 128-й день народження Соломії Крушельницької у меморіальному музеї у Білій прозвучала прем’єра пісні «Соломія» на слова Володимира Карагодіна у виконанні тернопільської співачки Наталії Солдаєвої.

07 (Copy)
07 (Copy)

На тлі портрета Соломії Крушельницької авторства Олега Кіналя звучання цієї пісні викликало у присутніх щирі емоції.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео