Оксана Бучко

Представник команди «За майбутнє» знає, як правильно проводити адмінреформу

121037373_172626011137024_8945041610622445183_o

Підприємець Олег Боберський, який є кандидатом у депутати Тернопільської обласної ради від політичної сили «За майбутнє», активно допомагає проводити адмінреформу на Тернопільщині. Він знає, як правильно об’єднати сільські ради в громаду, як розпоряджатися ресурсами, як втілювати реформи охорони здоров’я та освіти. Адже щоразу удосконалюється в цьому напрямку брав участь у навчальних програмах за кордоном, зокрема, в США за програмою «Відкритий світ». 

Сім фактів про життя Олега Боберського публікують у групі «Тернопільщина За майбутнє»:

1. Народився 20 березня 1976 року в Підволочиську. Змалку дід Петро, який був репресованим до Сибіру, прищепив онукові цікавість до історії та географії. Тому вже в початкових класах Олег знав прізвища керівників і столиці більшості держав світу. Навчався у Тернопільській ЗОШ № 11. У школі захоплювався точними науками. Пригадує, першим у класі справлявся з контрольними з математики. Щороку отримував грамоти за відмінне навчання. Окрім уроків, добре грав у баскетбол і навіть був чемпіоном міста та області. 2. Вищу освіту здобув у ТАНГ.

Якщо когось батьки підштовхували вступати до вишів, то я сам знав, що хочу на спеціальність правового регулювання і економіки, каже Олег. 

В інституті був головою студентської профспілки факультету. Магістратуру закінчив у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Бути юристом мріяв ще з дитинства, бо вже тоді мав дипломатичні здібності. Завжди міг посадити людей за круглий стіл і знайти спільну мову з кожним. Згодом навчився навіть у ворогів знаходити спільні інтереси. Переконаний: «Жоден конфлікт не вартує втраченого часу».

3. Ще в студентські роки почав робити перші кроки в журналістиці. А розпочались вони із захоплення футболом. Олег не лише грав, а й дізнавався про усі особливості цього виду спорту. Читав багато газет спортивної тематики, знав усіх футболістів, їздив на футбольні матчі. Враження від однієї гри описав. Статтю опублікували у «Тернопільській газеті». За неї отримав перший гонорар. Відтоді почав дописувати у видання. Після закінчення вишу, Олега запросили працювати в газету юрисконсультом.

4. У 2006-му був обраний депутатом Тернопільської обласної ради. Коли вдруге став депутатом, Олегу довірили посаду заступника голови обласної ради. Він відстоював питання прозорості формування бюджету, раціонального розподілу коштів на різні програми, відповідав за екологічний та освітній напрямок в області.

Бути представником влади – відповідально, але водночас є багато підводних рифів, які не дозволяють працювати ефективно. Місцеве самоврядування – не справжня влада на обласному рівні, бо повноважень і можливостей більше в обласній держадміністрації, – каже Олег. 

Попри те, йому вдалося реалізувати багато проєктів, зокрема, щодо співпраці з громадами. Завдяки цьому з початком децентралізації на Тернопільщині утворилося чи не найбільше успішних ОТГ.

5. Упродовж останніх років займається підприємницькою діяльністю. Разом із колегами заснував агенцію місцевого розвитку «Три фортеці». Консультує і проводить семінари для представників органів місцевого самоврядування за підтримки міжнародних партнерів.

6. Займається громадською діяльністю, був учасником Помаранчевої революції. У 2010 році разом з церквою та однодумцями започаткували громадський рух «Зарваницька ініціатива», їздили в різні містечка області, аби піднімати краян. Тоді, розповідає, всі думали, що нас ще довго чекають «темні часи», про які писав Маркес.

Ми розуміли, попри диктаторську владу Януковича, не все втрачено. Маємо своїх Героїв, наші люди жили у важчі часи, але мали волю до спротиву. Тому ми захищали українські цінності і давали надію на кращий європейський розвиток нашої країни». Пізніше зі своїми ідеями вийшли на Майдан у Тернополі і брали участь у Революції Гідності.

7. Дружина Оксана –  нотаріус. Разом виховують 9-річну Яринку, яка навчається у тернопільській школі, вивчає англійську мову і захоплюється музикою. Донечка росте самостійною, та все ж її вихованню приділяють багато часу. Яринці допомагають робити уроки, з нею читають. У домашній бібліотеці понад 1 000 книг, 95 % з яких Олег прочитав сам. Щомісяця купує 1-2 нові книги. Особливо захоплюється творами латиноамериканських авторів Габріеля Гарсіа Маркеса, Маріо Варгас Льоса. З історій про Латинську Америку, каже, можна дізнатися, що чекає Україну в найближчі 10-15 років. А взагалі впевнений, що будь-яку книгу варто читати двічі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео