Як Тернопільщину вивести в економічні лідери

86

Лідер списку партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Іван Чайківський назвав 10 пріоритетів програми Майбутнього.

КОМАНДА ІВАНА ЧАЙКІВСЬКОГО пропонує ПРОГРАМУ МАЙБУТНЬОГО для Тернопільської області, кінцевим результатом якої має стати зростання доходів  та соціальних стандартів життя громадян.

У програмі немає нічого нереального, але нею будуть займатися не політикани чи популісти, а досвідчена команда господарів, які знають, вміють і хочуть вивести Тернопільщину з економічної стагнації та депресії.

У сучасному світі є три основних напрямки покращення загального добробуту:

  • виробництво,
  • сфера послуг, в т.ч., туризм,
  • IT-технології.

Від того наскільки успішними ми будемо у просуванні цих пріоритетів залежить розвиток території та добробут людей. Завдання влади визначити правильну стратегію до успіху та створити умови для її реалізації.

НАШІ ПРІОРИТЕТИ:

1. Створення умов для розвитку переробних підприємств на базі потужного аграрного сектору, які будуть продукувати додану вартість, зокрема переробної та харчової промисловості.

У цій сфері в України є два шляхи. Перше – стати «банановою» зерновою республікою, яка постачає продовольчу сировину для світу. Друге – розвивати власне харчове і переробне виробництво. Ми обираємо другий шлях. Великі сільськогосподарські підприємства Тернопільщини мають працювати не на вивіз сировини з області, а на її переробку та випуск готової продукції. Це створить додаткові робочі місця та збереже наші села від економічного занепаду. Завдання влади №1 – створити умови для відродження с/г переробки в області та підтримки місцевого товаровиробника.

2. Створення умов для інвестицій в сферу туризму та створення додаткових робочих місць.

Тернопільщина – має величезний туристичний потенціал. На території області знаходяться визначні релігійні святині, місця історичних битв і звитяг, давні замки і фортеці, печери та унікальний каньйон. Для всього цього потрібно створити відповідну інфраструктуру – дороги, місця відпочинку, сервіс, якісну промоцію. Це дасть додаткові робочі місця та зайнятість населення у містах та містечках нашого краю. Для реалізації цієї мети ми ініціюємо створення спеціалізованого туристичного комунального підприємства і будемо виходити з клопотанням перед Кабміном передати в управління області та громад потенційні об’єкти туристичного призначення.

3. Місцеве самоврядування в інтересах громад.

Гроші і влада мають бути на місцях у громади. Держава має передати для них усі необхідні повноваження та ресурси, а самі громади навчитися заробляти кошти для розвитку та працювати з іноземними донорами.

4. Якісна освіта орієнтована на здобуття конкурентних професійних навиків.

Надання освітніх послуг має бути зорієнтовано на розвиток життєвих можливостей молоді та  потреби реального сектору економіки. Людина зі знанням азів комп’ютерного програмування та вільним водінням іноземної мови може мати високу заробітну плату та забезпечити високі стандарти для себе та власної родини. Це шлях у майбутнє для тисяч українців, які хочуть гідних умов життя та перспективи для розвитку місцевої економіки.

5. Доступна медицина та безпечне життя.

Результатом медичної реформи має стати покращення якості надання медичних послуг, збільшення можливостей медичних закладів в діагностуванні хвороб та покращення матеріального забезпечення лікарів. Вчителі та лікарі повинні мати достойний рівень доходів та забезпечуватися широким соціальним пакетом, особливо в період карантинних та пандемії СOVID-19.

6. Вироблення та запровадження стандартів надання якісних послуг в освіті, охороні здоров’я  та соціальній політиці.

Наше спільне завдання досягти стандартів рівня якісної та доступної системи охорони здоров’я та освіти, реалізації політики розвитку культури, підтримки національно-патріотичного та духовного виховання та популяризації здорового способу життя.

7. Стимулювання самозайнятості населення в сферах сільської кооперації та зеленого туризму.

Місцева влада має створити умови і програми для підтримки людей, які розпочинають власну справу на селі.

8. Зростання бюджету розвитку та ефективне використання бюджетних ресурсів.

Щороку бюджет розвитку обласного бюджету має зростати на 10-15%. Це резерв за допомогою, якого ми маємо інвестувати в розвиток проектів, які виведуть область з «проїдання» ресурсів  в стан поступального розвитку.

Кошти мають спрямовуватися не на забаганки чиновників та «потьомкінські» проекти, а на реальні інфраструктурні проекти – будівництво доріг, забезпечення лікарень якісним і сучасним обладнанням.

9. Якісне та прозоре управління активами громади.

Понад 150 комунальних підприємств, установ, організацій, які існують на обласному рівні, мають функції, що дублюються, та не виконують свого безпосереднього завдання – надавати якісні послуги громадянам та заробляти кошти для громади. Наше завдання – змінити це!

10. Політика ліквідації корупційних перешкод та електронного врядування

Кінцевим наслідком децентралізації має стати реалізація принципу «влада для громадян, а не для чиновників». Керівники вищої ланки  це штаб з визначення стратегічних напрямків розвитку області, дозвільні органи – сервісна служба для надання послуг громадянам і підприємцям.

Для реалізації наших пріоритетів необхідно створити умови, щоб внутрішній інвестор, місцевий підприємницький прошарок повірив, що місцева влада говорить з ним однією мовою та переслідує інтереси розвитку території.

Долучайтеся до нашої спільної справи!

Кожен з нас господар! Настав час господарювати на рідній землі! 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео