29 Листопада 2021, Понеділок


Тернопільщина: тротуари на дорозі біля села Острів можуть облаштувати вже у 2022 році (документи)

Тернополяни накрали арматури майже на 4 мільйони гривень

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

«Чи можна мені вакцинуватися?»: відповідають лікарі

Тернополяни виступатимуть у Києві за підтримку малого підприємництва

У Тернополі відбулись змагання з пляжного волейболу серед спортсменів з інвалідністю (фото)

Відео
Порушив правила і в кювет: у Тернополі нетверезий водій тікав від патрульних (відео)

Як тернополянам захотіти вчити іноземні слова в епоху онлайн-перекладачів

Фотофакт
У Тернополі розпочали встановлювати одну з найактивніших новорічних атракцій (фотофакт)

Стало відомо, що очікує українських садівників взимку (Агроновини)

Відео Це цікаво
Порвали телевізійну «Лігу Сміху»: Руслан Клімович розповідає про шлях до перемоги (відео)

За підозру у підпалі автомобілів, тернополянина триматимуть під вартою (фото)

На Тернопільщині зі ставу рятувальники витягли чоловіка

Фотофакт
Відвалені дошки, іржа й гнилі опори: дитячий майданчик Тернопільщини в аварійному стані (фотофакт)

Фоторепортаж
Тернопільська лікарня поповнилась новим обладнанням (фото)

33-річний тернополянин намагався покінчити з життям

Житель Тернопільщини подарував підйом на повітряній кулі дітям з інтернату (фото)

Тернопільська РДА шукає керівника галузі освіти, медицини, культури та спорту

Підгаєцька громада отримала 700 тисяч гривень для покращення благоустрою

На Тернопільщині комбайн травмував ногу чоловіку

Відео
Тернополянин виступатиме на найпрестижнішому турнірі світу з бодібілдингу (фото, відео)

100 свічок на мості через річку Збруч: жителі Тернопільщини та Хмельниччини вшанували пам’ять жертв Голодоморів (фото)

У Тернополі відкрився центр підтримки підприємств Дія.Бізнес (фото)

Скандал соцмережі: у День пам’яті жертв Голодомору блогери веселились «по-дорослому»

Тернополянам на замітку: валюта росте

Коронавірус на Тернопільщині забрав за добу одне життя

Жителі Тернопільщини успішно підлаштовуються під вимоги часу

Це цікаво
29 листопада в історії Тернопільщини

28 Листопада 2021, Неділя


Погода
Якщо в день апостола Матвія віють буйні вітри, то бути завірюхам до Миколи Зимового (19 грудня)

Відео
Підсумковий випуск відеоновин у Тернополі за тиждень

На посади старост в одній з громад Тернопільщини претендує 21 особа

На Тернопільщині оштрафували продавця на 220 тис. грн

Квитків наживо не придбати: на залізничній станції Тернопільщини квиткова каса припиняє роботу

Фермер з Чернігівщини проводить експерименти з вирощування картоплі (Агроновини)

Які предмети потрібні тернополянам на ЗНО-2022

Усі бюджети громад з Тернопільщини стали доступні на одній платформі

Грошей на Тернопільщині сплатили більше аж на третину

Фоторепортаж
У Тернополі стартував гастрономічний проєкт (фото)

Тернопільська «Нива» здобула перемогу в останньому матчі цього року (фото)

Відео
З Тернополя до Києва курсуватиме новий двоповерховий поїзд (фото)

Фоторепортаж
Музей у Тернополі оприлюднив документи, на які неможливо спокійно дивитися (фоторепортаж)

Тернополянин не здійснив своєї мрії зі скріпкою, але хоче здійснити мрію інших

Фоторепортаж
На Тернопільщині з’явився новий етнотуристичний маршрут (фоторепортаж)

На Тернопільщині кількість смертей через коронавірус знижується третій день поспіль

Porsche і Tesla на Тернопільщині переважно зареєстровані на юридичних осіб

Це цікаво
28 листопада в історії Тернопільщини

27 Листопада 2021, Субота


Погода
Похмура погода на Гурія — мокрий травень

Вже відомі результати першого етапу Кубка світу з біатлону

Це цікаво
При монастирі біля Тернополя заснували поні-клуб (фото)

Відео
Голодомор – помста за свободу: у Тернополі віддали шану померлим у 1932-1933 роках (фото, відео)

Тернопільський став збагатів на 110 кг малька сома європейського, а це понад 700 екземплярів риби

Це цікаво
Їздила селами Тернопільщини, звертаючись за допомогою: маловідомий факт про знану українську письменницю

Експерименти зі смаками від тернополянки Наді Шушайло

Цукерки з базиліком, моцарелою і томатами, а ще шоколадно-полинові, пивне та кокосове морозиво – це та багато іншого творить тернополянка Надя Шушайло. “У мене вища економічна освіта, проте не ідентифікувала себе зі своєю професією та завжди говорила, що я художниця в душі. Як виявилось, не даремно, бо віднедавна творю шоколадом”, – розповідає Надя. Вона експериментує зі смаками, “подорожує”, коли  використовує інгредієнти з різних країн, а ще застосовує тільки натуральні складники. Я поспілкувалася з нею про смакову філософію й те, як народжуються нові смаки солодощів.

– Ви написали у себе на сторінці, що їжа має для вас дуже важливе значення, що ви надаєте перевагу корисним стравам, а ще вам до вподоби незвичні смаки. Як прийшли до створення солодощів?

– Так, їжа для мене – це щось особливе! Це традиції, це приємні спогади, люблю, коли вона красива, корисна та ще й смачна. Колись я страждала булімією, але потім усе змінилось усвідомленістю, прийняттям і задоволенням від їжі та життя.

Шість років тому я працювала в бухгалтерії, офіс розташовувався неподалік кондитерської фабрики. Щодня я їла багато різних солодощів. Хронічну втому, важкість в ногах, болі й хвороби я пояснювала психологічним перевантаженням. Пізніше розуміння свого самопочуття стало причиною відмови від магазинних солодощів. Чесно зізнаюсь – була “ломка”, проте я її пройшла і горджусь цим. Пізніше відмовилася від м‘яса і це остаточно змінило роботу моїх смакових рецепторів. Солодощі з магазину перестали смакувати, тому почала готувати їх сама.

– А чому вирішили не використовувати цукор, глютен і молокопродукти?

– Через сина. Я багато цікавилась харчуванням і зрозуміла, що ці складники шкідливі для маленького організму. Ось і вирішила готувати цікаві солодощі й показувати йому приклад. Найкращий доказ корисності відсутності цукру, глютену та молокопродуктів той, що мій син не хворіє, тому мені не потрібно купляти багато дорогих ліків – це чудово!

– Я переконана, що без цукру солодощі мають природніший смак, де відчутні інгредієнти. Розкажіть, яка ваша філософія смаку – що любите змішувати, який смак найчастіше домінує?

– Трав‘яний чай зі смаком трав, а не цукру, цукерки зі смаком фруктів чи ягід, а не цукру, навіть кекси зі смаком пухкого тіста, а не цукру чи, ще гірше, хімічним присмаком! Без цукру – це кисло, гірко, солодко – це смачно! Але я думаю на смак впливають й інші фактори: емоції, навколишнє середовище, люди.

Мене дивує, що колись я зовсім не розуміла салату з м‘ясом курки та ананасом чи шоколаду, яким поливали стейк. А зараз незвичні поєднання настільки цікаві, що я з радістю слідкую за кулінарними експериментами відомих шефів на Food Network. Готувати, як змішувати фарби: візьміть два будь-які кольори, цікаво, який вийде?

– Які найнесподіваніші для себе поєднання ви відшукали?

– Люблю жартувати, що в мене поки немає неординарних поєднань, бо тільки починаю експериментувати. З останніх пошуків – цукерка з базиліком, моцарелою і томатами. Я подумала, що було б цікаво перетворити мій улюблений салат у цукерку. Підсушила домашні не соковиті томати, вибрала не солону моцарелу, зірвала свіженького базиліку, який росте в горщику на підвіконні, й зробила шоколадний ганаш. Вдалося дуже смачно та цікаво.

– А як ви досліджуєте, що до чого пасує – користуєтеся досвідом інших, чи поєднуєте, керуючись фантазією?

– Це однозначно фантазія і змішування інгредієнтів на рівні інтуїції. Я можу прокинутись вранці з ідеєю. Далі або шукаю інформацію, як втілити її в життя, або просто іду на кухню готувати!

Одного разу я згадала про сирну нарізку, яку подають з медом або джемом, фруктами та горіхами. Подумала, що було б класно зробити цукерку з горгонзоли, меду й волоських горіхів. Відтоді розпочалися експерименти з сирами в шоколаді. Це не мій винахід, до мене це вже давно робили й основи приготування є у відкритому доступі на youtube.

– Для багатьох солодощі – це, перш за все, шоколад. Але не все, що продають під такою назвою, є ним. Розкажіть, що таке правильний шоколад? Який ви використовуєте?

– Справжній шоколад – це какао-масло із зерен шоколадного дерева, воно смачне та з дуже апетитним запахом. Какао терте – це основа у звичному для нас чорному шоколаді, проміжний продукт перероблення какао-бобів у какао-масло. Ну і додатки: підсолоджувач, сухе молоко, екстракт ванілі та інші.

Робота з шоколадом дуже важка, потребує повної концентрації та постійної практики. Я готую шоколад сама, замість цукру додаю мед. Також використовую бельгійський шоколад, він уже професійно підготовлений для використання в кулінарії, містить цукор, але в його складі натуральні складники, а не десятки штучних, як у магазинних плитках.

– До речі, є й замінник шоколаду – кероб. У чому його особливості? Коли застосовуєте його?

– Кероб – це стручкові плоди ріжкового дерева. Ці боби не їдять шкідники та комахи, тому їх не обробляють хімічно. Від какао кероб відрізняється відсутністю кофеїну та інших речовин, які можуть викликати алергію. Крім того, сушений та без термічної обробки кероб уже є солодким, тому не потребує підсолоджувачів. Готую солодощі з ним для дітей, вагітних та жінок, котрі годують, тих, кому протипоказаний кофеїн чи цукор, і для тих, кому смакує кероб.

– Серед ваших виробів шоколадні чипси, японські рисові тістечка, гарбузово-апельсинове, кокосове та пивне морозиво… А що з того, що найсмачніше для вас?

– Цукерка, котру щойно зробила – «шоколад-полин» це ніжна трюфельна текстура в поєднанні з травою-полином зі смаком Coca Cola.

– Мені сподобалась ваша метафора про те, що готуючи їжу зі складників, котрі потрапили до нас із інших країн, ви подорожуєте. Розкажіть про особливості таких мандрів – чим особливі смаки Америки, Бельгії чи Японії?

– Моя подорож починається, коли вдягаю фартух із власною вишивкою, вмикаю радіо «Мелодія» на старій татовій магнітолі, беру робочий інвентар і відкриваю банку з какао-маслом… 

Америка – це однозначно чорний гіркий шоколад із перцем чилі, Бельгія – це дорогий смак справжнього шоколаду, Японія – це старі традиційні рецепти й новітні прогресивні експерименти з їжею. А Україна? Карпатські чорниці й трави. Херсонські кавунчики та дині. Яблука, вишні, груші, сливи зігріті сонечком в селах за містами. Мед сусідського дядька, який розмовляє з бджілками. Це запах випічки. Смак маку й родзинок у різдвяній куті. Це особливе!

– Над чим працюєте?

– У мене вдома у горшках ростуть надзвичайно запашні трави (їх вирощує знайома). Тому працюю над поєднанням різних фруктів, ягід і навіть овочів з м‘ятою, мелісою, чебрецем, базиліком, розмарином і полином. А в планах в мене реалізувати ще сотні ідей.

Анна Золотнюк

Фото надані Надею Шушайло

759

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
rek
Схожі матеріали

Інші публікації автора