Орест Сарматський

У Сінгапурі з’явилися екоавтобуси із травою на даху (Агроновини)

1501 (Copy)

Автобуси із зеленим дахом з’явилися в Сінгапурі в рамках тримісячного проєкту Garden on the Move. 

Це своєрідний експеримент, під час якого збираються встановити, чи дійсно трава на даху транспортного засобу допоможе охолодити його, щоб знизити витрату на використання кондиціонерів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Система екодахів являє собою легкий килимок із насадженнями, який важить у 2–3 рази менше, ніж звичайні системи озеленення даху. Тому він не навантажує шини, а також зручний в установці і обслуговуванні. У килимках не використовується ґрунт – у його якості виступають шари з натуральних волокон, які будуть менше приваблювати шкідників і знизять ризик забруднення даху.

Такими килимками вже облаштували дахи 10 автобусів. Всередині та зовні транспортних засобів також розміщено реєстратори, які будуть збирати дані про температуру кожні 10 хвилин протягом трьох місяців.

Наприкінці дослідження, після зіставлення даних, стане зрозуміло, чи зможуть зелені дахи призвести до зниження витрат палива на кондиціонування повітря в автобусах.

У «Садах на ходу» вирощуватимуть два основних види рослин – Cyanotis Cristata і Cyanotis Axillaris, оскільки вони досить невибагливі й можуть вижити під палючим сонцем при мінімальному догляді.

Це перший подібний проєкт в Азії.

В інших країнах існують схожі ініціативи. Наприклад, у голландському місті Утрехт озеленили зупинки громадського транспорту. Дахи 316 автобусних зупинок тепер прикрашають своєрідні «клумби». Вони не лише радують око, але й вловлюють дрібний пил, вбирають дощову воду і охолоджують зупинки у спеку, а також приваблюють бджіл.

1502 (Copy)
1502 (Copy)

В Україні почали діяти нові правила оформлення землі

В Україні розпочали діяти нові правила оформлення земельних ділянок.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Новий законодавчий акт встановлює низку запобіжників щодо захисту майнових прав власників та користувачів земельних ділянок.

Закон регулюватиме питання поновлення ряду цивільно-правових договорів, у тому числі договорів оренди земельних ділянок.

Оренда земель державної та комунальної власності здійснюється на підставі рішення органу, уповноваженого здійснювати передачу земельних ділянок у власність або користування. В такому разі, з 15 липня 2020 р. поновлення договору оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності, вільної від забудови, можливе виключно за рішенням відповідного уповноваженого органу.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео