Орест Сарматський

Чому українці змушені купляти закордонні помідори й огірки: відповідь експертів (Агроновини)

1601 (Copy)

Україна цьогоріч стрімко збільшила імпорт овочів. Навіть у розпал сезону українці змушені купляти закордонні помідори й огірки.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

З початку року Україна імпортувала 10,3 тисяч тонн огірків загальною вартістю 9,9 мільйона доларів. Це суттєво більше, ніж за аналогічний період-2019 – на 47% в обсязі та на 82% за вартістю. Торік Україна завезла 7 тис. т. огірків (на 5,5 млн.грн. доларів).

Схожа ситуація і з імпортом помідорів. Цьогоріч за січень-травень Україна завезла 54,9 тисяч тонн цих овочів (на 51,8 мільйона доларів), що також значно більше, ніж за такий же період-2019 – на 16% в обсязі і на 68% за вартістю, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Основні країни-імпортери – Туреччина і Польща. А огірки до нас прибували ще й з Білорусі.

Чому Україна імпортує овочі?

Головний фактор: низькі врожаї, спричинені несприятливми погодними умовами в другій половині весни.

– Прохолода та проливні дощі в квітні-травні затримали дозрівання овочів у теплицях, відповідно пропозиція вітчизняної продукції на ринку була обмеженою, а ціни залишалися на високому рівні. Цей факт стимулював імпортерів продовжити закупівлю овочів з Туреччини, Польщі, Нідерландів та інших країн, – пояснила директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Експерти також відзначають, що частка імпортних овочів на ринку України збільшується вже кілька років поспіль – навіть у розпал сезону.

Минулого року – через неврожай томатів в Україні – роздрібні мережі, аби уникнути дефіциту, активно закуповували продукцію з Туреччини. Цього сезону подібні “перекоси” не тільки збереглися, але й посилилися. Так, наприклад, Україна вперше за свою історію імпортувала огірок в липні.

Загалом, тенденція збільшення обсягів імпорту помідорів та огірків в Україну простежується вже протягом останніх п’яти років. В той же час, експорт цих же овочів знижується.

Сумні цифри:

у 2019 році Україна експортувала

* 8,6 тисяч тонн помідорів – найменше за останні 5 років

* 3,8 тисяч тонн огірків – найменше за останні 3 роки

1602 (Copy)
1602 (Copy)

На українському телебаченні з’явиться програма про фермерів

На новоствореному телеканалі ITV виходитиме програма “Ля Село”, у якій висвітлюють життя і роботу українських аграріїв.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Про це повідомив автор проєкту “Ля Село”, нині нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук на своїй сторінці у Facebook.

Він розповів, що проєкту вже три роки. Протягом цього часу знімальна група поспілкувалася й показала життя фермерів з різних регіонів України.

– Три роки тому ми реалізували ідею, яка тривалий час не виходила з моєї голови. В Україні багато аграріїв, фермерів, які віддали своїй справі усе життя. Вони обробляють землі, годують українців і роблять колосальну роботу. Але про них не знають. Ми організували знімальну групу і запустили першу народну програму про село “Ля Село”. Відзняли фермерів з Рівненщини, Хмельниччини, Тернопільщини, Житомирщини, Львівщини, Київщини і показали їх усій країні, – йдеться в дописі.

Соломчук додав, що відтепер програму “Ля Село” показуватимуть і продовжуватимуть зйомки на новому телеканалі ITV.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео