Орест Сарматський

Фермер вирощує гарбузи, які можуть зберігатися три роки (Агроновини)

1901 (Copy)

Українські господарства вирощують не так багато різновидів гарбузів, але є такі фермери, які не бояться експериментувати з екзотикою. 

Йдеться про незвичний для наших широт восковий гарбуз Бенінказа (Benincasa hispida). Одним з перших в Україні його висадив фермер з Миколаївщини Олексій Нестеров, пише agronews.ua.

– Я помітив її в одній з поїздок до Китаю, в місті Далянь. Господар місцевої ферми показав мені незвичайний гарбуз: насправді, нічого спільного з нашими звичними українськими сортами в ньому немає. На перший погляд, навіть здалося, що китайський колега вирішив пожартувати наді мною, й замість гарбуза підклав пластмасову копію продукту, настільки нереалістично він виглядав. Всьому виною шар натурального воску на гарбузі. Чим старіший плід – тим більш товстий цей шар. За словами Лі (власника господарства) раніше аборигени зіскоблювали цей віск з гарбузів і робили з нього свічки. Завдяки цьому природному захисту, гарбузи можуть зберігатися до 3 років, без будь-яких особливих специфічних умов, – розповідає господар.

Чоловік взяв в китайця насіння, і як згодом виявилося, екзотична Бенінказа добре себе почуває не тільки в Китаї, а й в Україні.

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Стало відомо, що буде з цінами на продукти до кінця року

Кабмін змінив прогноз по інфляції на 2020 рік. Згідно з ним, до кінця цього року рівень інфляції в Україні буде на рівні 11%.

Зараз ми маємо 3,5-4%. Тому до кінця року українців чекають, як мінімум, ще 7-8% зростання цін, в тому числі і на продукти.

Про це пише agronews.ua.

– Сьогодні ціни на продукти харчування в Україні або дешевше торішніх на аналогічну дату, зокрема, борщовий набір, або вище на 1,5-2%. Але я однозначно хочу сказати, що ми очікуємо зростання цін до кінця року. Від інфляції залежать середні зважені ціни на ринку – комуналки, продуктів і всього іншого. Ціни на продукти, зазвичай, у нас ростуть, як рівень інфляції, тому на 7-8% наш продуктовий кошик подорожчає до кінця року, – заявив експерт.

Однак Олег Пензин заявив, що підвищення такого рівня дещо завищене.

– Зараз дійсно існує світовий тренд підвищення цін на зерно. Але якщо ми подивимося на річну зміна цін на борошно, то вона вкрай незначна. Так, швидше за все, ми побачимо зростання цін на борошно в найближчі кілька місяців, але зараз борошно зросло по відношенню до ціни минулого року не більше ніж на 2%, – заявив експерт.

Експерт зазначив, що якщо пекарі будуть настільки сильно “захоплюватися підвищенням цін на хліб”, в Україні можуть знову ввести держрегулювання на соціально значущі продукти харчування, яке було скасовано в 2017 році. І тоді на популярні сорти хлібу знову встановлять негативну рентабельність.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео