Орест Сарматський

Тернопільщина: про пандемію і гроші, які вже закінчилися

DSC_9361 (Copy)

Погодьтеся, нині тема один – коронавірусна пандемія, яка суттєво вплинула на наше життя.

Наскільки ж контрольована в області ситуація, адже захворюваність а CОVID-19 невпинно зростає?

З цим запитанням кореспондент «Терену» звернувся до голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука.

- Тернопільська обласна рада зреагувала вчасно на виклики і ще до оголошення карантинних заходів у державі прийняла рішення виділити кошти для забезпечення виконання заходів щодо запобігання занесенню та поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом.

На сесійному засіданні 5 березня цього року було вирішено спрямувати 3 млн грн для придбання апарату штучної вентиляції легень, засобів індивідуального захисту та медикаментозних препаратів для медичних закладів області.

-Тоді це був перший транш?

-Так. І згодом, Ви пам’ятаєте, на кожному пленарному засіданні ми виділяли кошти на ці потреби. Загалом, з обласного бюджету на боротьбу з коронавірусом виділено майже 30 млн грн.

-Наскільки розумію, епідемія CОVID-19 показала, що Тернопіллю не обійтися без обласного інфекційного відділення?

-Саме так. Тернопільщина - єдина область в Україні, яка не мала обласної інфекційної лікарні. Нині ж на базі Тернопільського регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру облаштовано дев’ять реанімаційних ліжок та підготовлено 80 місць для хворих на CОVID-19.

Без перебільшення, нам вдалося це комунальне некомерційне підприємство обласної ради у найкоротший термін підготувати до прийому хворих на CОVID-19 та оснастити усім необхідним обладнанням, медикаментами та, що важливо, засобами захисту для лікарів.

-По суті, це був старт створення на базі цього медичного закладу повноцінного обласного інфекційного відділення?

-Вірно. Але скажу ось що. На одному з пленарних засідань депутати обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів обласному бюджету виділити з стабілізаційного фонду держбюджету 33 млн грн для облаштування сучасного інфекційного відділення на 25 боксованих палат. Запевняв депутатів у сприянні отримати ці кошти і голова облдержадміністрації. Однак донині обіцяні мільйони так і не надійшли…

-А звідки ж беруться гроші на підтримку роботи цього відділення?

-Забезпечення необхідним цього медичного закладу та інших – це фінанси з обласного бюджету, а також значна допомога меценатів, благодійних фондів, волонтерів, простих громадян: і коштами, і обладнаннями, і захисним спорядженням для медиків. Але у жодному випадку -  не держави!

-Навіть так?

-Так, сьогодні говоримо про другу хвилю коронавірусу. Сумна статистика ілюструє зростання рівня захворюваності в краї. Але, запитаєте, скільки ж грошей надійшло з державного бюджету з фонду, створеного при КМУ, а це, між іншим, 63 млрд грн?

-То ж запитую, скільки?

- Аніскільки! Ні копійчини!

Наголошую: кошти з місцевих бюджетів завершились, тим паче, цього року місцеві ради фіксують невиконання бюджетів. Навіть така заможна Байковецька об’єднана територіальна громада, яка упродовж усього часу від свого створення мала значне перевиконання, цьогоріч виконала бюджет лише на 35 відсотків.

Медичні заклади вичерпали кошти на засоби захисту. Ми опинились у дуже схожій ситуації, що й на початку першої хвилі, - повідомив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук під час спілкування з нашим кореспондентом.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео