Оксана Бучко

Тернополянам не варто боятись позитивного тесту на COVID-19

121967548_1686328054863626_4548574890709590325_n

Позитивний тест на COVID-19 ще не означає, що попереду важке лікування. У 80% людей захворювання закінчується на першому етапі та переноситься у легкій формі. Другий етап теж неважкий, але якщо ж захворювання переходить у третю фазу, тернополянам необхідно лікуватись стаціонарно. В усіх випадках все таки закликають одразу звернутись до сімейного лікаря.

Про це під час брифінгу 22 жовтня заявила професорка, заслужена лікарка України та лікарка інфекційних хвороб Ольга Голубовська.

- COVID-19 - інфекційна хвороба, яка не має нічого спільного із грипом за наслідками для хворого та навантаженням на систему охорони здоров’я. Це довготривале захворювання, яке має кілька етапів розвитку. Можна умовно виділити три головних етапи розвитку цієї хвороби, - пояснила вона.

Тож три етапи COVID-19 такі:

-1-й етап - це перший тиждень захворювання, коли хворі почувають себе, як правило, здоровими. У 80% людей захворювання закінчується на цьому етапі та переноситься у легкій формі. Отже, не потрібно панікувати у разі позитивного результату тесту. Є велика ймовірність того, що ви потрапите у цей відсоток. Не потрібно вживати антибактеріальні чи гормональні засоби на цьому етапі розвитку хвороби.

-У 10-30% людей захворювання переходить у другу фазу. В обох випадках необхідно вчасно звернутись до сімейного лікаря, застосовувати загальнозміцнюючі вітаміни, вести нормальний спосіб життя та збалансовано харчуватись.

-Починаючи з другого тижня інфікування організму, розвивається найважча фаза хвороби, під час якої здійснюється ураження органів та імунної системи. Лікування на цьому етапі спрямоване на стримування «штурму» імунної системи пацієнта. Ця фаза триває від 1 до 3 тижнів та зазвичай передбачає стаціонарне лікування хворих.

Щодо «постковідного синдрому», то це явище сьогодні інтенсивно вивчається у світі.

- Людина, яка перехворіла на COVID-19, може повторно заразитися. Згідно з нормативними документами, особа може знаходитись на лікарняному до 1 місяця після перенесеної коронавірусної інфекції, - зазначає лікарка.

Україна, як і інші країни світу, входить у найважчий сезон перебігу пандемії. Про це свідчить прогнозований приріст захворювання та зростання кількості важких форм хвороби. Такий приріст є великим навантаженням на систему охорони здоров’я. Зокрема, у всьому світі гостро постає проблема нестачі лікарів. За цих умов медичні працівники, які рятують життя українців щодня, звертаються до нас із проханням допомогти та закликають дотримуватись правил карантину.

Головний спосіб протидії захворюванню - мінімізація ризику інфікування шляхом роз’єднання можливих джерел інфекції та використання засобів особистої гігієни. Кожен повинен сприймати себе як потенційно інфікованого і з особливою обережністю поводити себе поряд з іншими людьми, серед яких значна кількість належить до груп ризику. Молодь та діти, які є головним джерелом інфекції, зазвичай переносять коронавірусну хворобу у легкій формі.

Про те, як відновити розумову діяльність після важкої форми COVID-19 «Терен» писав раніше.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео