Віра Олександрович

Тернопіль відзначився «війною» фейків у соціальних мережах (фото, відео)

Черга

На «війну» фейків поскаржилися спостерігачі за виборами-2020 на Тернопільщині. Окрім того, експерти помітили значний брак знань і підготовки до роботи у членів виборчих дільниць (ДВК).

Про це йшлося під час «Доби місцевих виборів-2020» із Тернопільським пресклубом сьогодні, 25 жовтня. Нагадаємо, там були присутні і правоохоронці, і спостерігачі ГМ ОПОРА.

Курило
Курило

Керівник правових проектів ТОО Комітету виборців України (КВУ) Володимир Курило, зокрема, попросив усіх виборців із розумінням поставитися до роботи членів комісій. Власне, через карантин, законодавчі новації та інше у них значно ускладнилася робота. Цим людям у результаті доведеться працювати не менш як добу у дуже складних умовах.

[embed]https://youtu.be/cWkBVxmwZrs[/embed]

- Наші спостерігачі також фіксували затримки при відкритті дільниць, - каже він. – Також на одній із дільниць кандидата на посаду міського голови не пропустили на ранкове засідання ДВК. Окрім того, є вже 3 факти, що представників ЗМІ попередили, що їм не можна перебувати на дільниці під час підрахунку голосів. Такий крок є порушенням закону.

Подібні ексцеси Володимир Курило пов’язав із недостатньою обізнаністю членів ДВК із виборчим законодавством. На брак підготовленості і знань людьми, які працюють на дільницях, поскаржився і директор Центру суспільних досліджень «ПОЛІС» Ігор Процик.

[embed]https://youtu.be/xQD0p1t9xBQ[/embed]

- Навіть мені на одній із дільниць сьогодні хотіли пояснити, що я не маю певних прав, - іронічно посміхається експерт. – Очевидно, члени ДВК навіть не знають, які права мають спостерігачі.

Дільниця
Дільниця

Крім того, Ігор Процик заявив, що має відео, на якому зафіксували факт присутності біля ДВК, що діє у школі №5, чоловіка у куртці із емблемою однієї із партій. Цей запис він пообіцяв передати у поліцію, адже вони повинні фіксувати такі порушення.

- Також наші спостерігачі виявляли брак переносних скриньок на ДВК. Нагадаю, таких має бути дві, - додає він. – Окрім того, на стендах розміщували інформацію про кандидатів від партій не в тому порядку, який є в бюлетенях.

[embed]https://youtu.be/iB-43KG-mbQ[/embed]

Помітили спостерігачі, за словами Ігоря Процика, і порушення під час «дня тиші». Але це все були дрібні негаразди і вплинути загалом на ситуацію вони навряд чи могли.

Процик
Процик

Значних порушень виборчого процесу наразі на Тернопільщині дійсно нема, визнає Олександр Домбровський – представник коаліції «За чесні та прозорі вибори». Однак спостерігачі виявили чимало «новинок».

[embed]https://youtu.be/ROunry0Ghco[/embed]

- Хотів би згадати про «війну» фейків, - каже експерт. – Це можна розцінювати як приховану агітацію. Якщо одні звинувачують своїх опонентів, то це дає їм можливість виправдовуватися. Причому це відбувалося у соціальних мережах навіть у «день тиші».

Нагадаємо, на території Тернопільської громади - 103 виборчих дільниці для голосування. З їх переліком та описом можна ознайомитися на інтерактивній карті. Віддати свій голос можна буде до 20:00.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео