Як у Чорткові замість «Пакунка малюка» отримати гроші? Покрокова інструкція

Nuzhno-ly-mame-vsegda-byt-s-rebenkom-3

Донедавна в Україні при народженні дитини батькам видавали «Пакунка малюка», у складі яких були найбільш необхідні речі на перший час: підгузки, серветки, пелюшки, боді, повзунки, термометри тощо. Втім з 1 вересня все змінилось. Поки що держава виплачує батькам п’ять тисяч гривень і вони самі вирішують, на що витратити кошти. Але є певні умови. Про них – далі детальніше.  

Хто може отримати компенсацію?

За грошовою компенсацією вартості «Пакунка малюка» можуть звернутися батьки (прийомні батьки), у яких тільки народилася дитина, або ті, хто не отримав допомогу у 2020 році. В останньому випадку звернутися за компенсацією можна протягом 12 місяців з моменту народження дитини.

Як отримати п’ять тисяч?

Спершу потрібно відкрити спеціальний рахунок у «ПриватБанку». Для цього матері потрібно звернутись у відділення банку та мати із собою паспорт та ІПН. Там ви отримаєте соціальну картку для виплат «Пакунок малюка» зі спеціальним режимом використання.

Картку отримали. Що далі?

Для отримання п’яти тисяч гривень молодим батькам, котрі проживають у Чортківській ОТГ (Чортків, Біла, Скородинці, Бичківці, Горішня Вигнанка, Переходи, Пастуше, Росохач), необхідно звернутися в управління соціального захисту населення Чортківської міської ради (м. Чортків, вул. Шевченка, 21) та надати пакет документів. А саме:

копію свідоцтва про народження дитини; довідку з пологового будинку про неотримання «Пакунка малюка» (для дітей, народжених у 2020 році); копію ІПН матері (або копію паспорту); номер банківської карти.

Загалом після подачі заяви в управлінні соцзахисту кошти на карту ви отримаєте не одразу, а приблизно протягом місяця.

Де можна купувати товари для малюків, розраховуючись карткою?

Кошти з картки можна витрачати тільки на дитячі товари та товари для породіль в торгових точках та інтернет-магазинах, що приєдналися до пілотного проєкту з монетизації одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка». Перелік всіх магазинів можна знайти на сайті. 

Поки що у межах  нашої громади карткою можна розрахуватись лише у магазині Watsons (м. Чортків, вул. Шевченка, 16А) або ж робити замовлення онлайн в інтернет-магазинах.

«Пакунки малюка» більше не видаватимуть?

21 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення до закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка».

Згідно із законом, пакунки знову видаватимуть батькам у пологових будинках чи місцевих управліннях соцзахисту. Втім, наразі немає дати, коли це стане можливим, оскільки невідомо, скільки триватимуть тендерні процедури.

Я можу обрати: «Пакунок малюка» чи гроші?

У підписаному президентом законі йдеться про те, що з 1 липня 2021 року батьки матимуть можливість за бажанням отримати замість натуральної допомоги відповідні кошти. Це нововведення має затвердити Кабінет Міністрів, деталізувавши порядок надання «пакунка малюка».

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео