Чортківська капела бандуристів «Мрія» із 80-річною історію – перший аматорський колектив Тернопільщини (фото)

. Капела бандуристів «Мрія» Чортківського РБК (керівник І. Романович). Тернопіль, 2010 р. (опубл. вперше).

З нагоди відзначення всеукраїнського Дня працівників культури та аматорського мистецтва пресслужба Чортківської міської ради продовжує знайомити із аматорськими колективами Чорткова, котрі мають найбільшу історію. Сьогодні розповідаємо про один із перших аматорських колективів Тернопільщини – народну самодіяльну мішану капелу бандуристів «Мрія» Чортківського будинку культури.

Колектив заснували у далекому 1960 році. Керівником був Олег Шумилович, а учасниками капели стали викладачі Чортківської дитячої музичної школи та бандуристи-аматори. Завдяки наполегливій праці очільника капели чисельність «Мрії» та рівень майстерності різко зростали. Згодом її поповнили викладачі та студенти Чортківського педагогічного училища, в якому Олег Шумилович вів клас бандури.

Особливе місце в репертуарі колективу посіли українські народні пісні на слова Тараса Шевченка. При капелі утворилась малі ансамблеві форми: народні музики, дуети бандуристів (Шумилович та Пригар, подружжя Шумиловичів).

Жіночий склад капели
Жіночий склад капели

Керівник капели
Керівник капели

Подружжя Шумиловичів 2
Подружжя Шумиловичів 2

Від початку 60-х років «Мрія» заявила про себе на міських концертах, на районних та обласних олімпіадах, оглядах художньої самодіяльності, зокрема на заключному огляді-конкурсі оркестрів, інструментальних, вокальних ансамблів та солістів-співаків Тернопільщини.  Також «Мрія» була учасницею обласного огляду-конкурсу аматорських колективів, присвяченого 150-річчю від дня народження Т. Шевченка. За низку концертів капелі у 1969 році присвоїли звання «народна».

Програма концерту-академії, присвяченого місяцю української культури, м. Чортків, 1943 р.Джерело ПАВМ.
Програма концерту-академії, присвяченого місяцю української культури, м. Чортків, 1943 р.Джерело ПАВМ.

Солістка капели
Солістка капели

У 60-70-х роках «Мрія» систематично виїжджала з концертами у села Чортківського, Борщівського та Заліщицького районів. Чортківська капела стала лауреатом трьох республіканських фестивалів (1967, 1970, 1972), дипломантом Всесоюзного фестивалю самодіяльної художньої творчості (1977). Колектив був щорічним учасником обласних оглядів-конкурсів, виступів на ВДНГ в Києві (1980), на Республіканському святі кобзарського мистецтва в Каневі (1989),  на імпрезі «Козацькі могили» у м. Берестечко (1988).

Чортківська дитяча капела, керівник О. Шумилович, 1967 р.
Чортківська дитяча капела, керівник О. Шумилович, 1967 р.

Чортківська капела бандуристів «Мрія» (керівник О. Шумилович).
Чортківська капела бандуристів «Мрія» (керівник О. Шумилович).

Наприкінці 80-х «Мрія» перестала функціонувати, та у 2008 році творчу діяльність відновили.  2008-2012 роках керівниками «Мрії» були І. Романович (диригент), Н. Грещук (концертмейстер), від 2012 року художнім керівником стала О. Морозюк. У 2010-х «Мрія» брала участь в обласних концертах-звітах патріотичного спрямування та мистецьких акціях: у звітних концертах колективів Чортківщини з  нагоди 70-річчя УПА, обласному фестивалі кобзарського мистецтва, присвяченому 90-річчю від дня народження З. Штокала; обласному фестивалі мистецтв «Чевона калина», обласному фестивалі кобзарського мистецтва «Кобза» тощо.

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео